Zabava

Lova do krova

Sulude cifre: Koliko zarađuju najpopularniji DJ-i?

Sulude cifre: Koliko zarađuju najpopularniji DJ-i?

Ljeto je ponovno tu, a to znači samo jedno - još više love za DJ-e. 

Iako će stara garda rogoboriti oko toga da su ovo samo "prenapuhani pritiskivači dugmadi", tako funkcionira svijet u kojem živite, a DJ-i i producenti s ove liste rade odličan posao i nema tog festivala ili kluba koji na njih vrlo rado ne bi istovario kamion novca samo da se pojave i "pritišću gumbe". 

Prošle godine portalima su kolale određene cifre i čak ako nisu sto posto precizne, dovoljne su da mnoge natjeraju da razmisle o karijeri "pritiskivača". Naime, Guetta i Tiesto po nastupu traže oko 350 tisuća dolara dok Calvin Harris zna ubosti i preko pola milijuna. Oni nižeg ranga zarađuju od 10 (Oliver Heldens) do 100 tisuća dolara (Hardwell) po nastupu. 

10. Zedd (Njemačka)

Težak: 25 milijuna dolara (30-75 tisuća dolara)

Anton Zaslavski, rusko-njemački DJ svoj je drugi album "True Colors" izbacio prije godinu dana i još uvijek s njega sipa hitove pa postoji velika šansa da ćemo ga na ovim listama sretati još neko vrijeme.

Sve je krenulo s remixima poznatih pjesama, a kad vas remixiranje dovede do situacije u kojoj imate 26 godina i teški ste 25 milijuna dolara, to je više nego jasan znak da ste učinili pametan korak.

9. Martin Garrix (Nizozemska)

Težak: 17 milijuna dolara (100 tisuća dolara po nastupu)

Garrix ima 20 godina, 17 milijuna dolara, više od 100 nastupa godišnje i potpisane ugovore s kompanijama koje vole davati novac uspješnim likovima pred kojima je sjajna budućnost.

Uzor mu je Tiesto, počeo je istraživati produkciju kao klinac i probio ga je singl "Animals", ali u posljednje vrijeme okrenuo se mekšem zvuku i nemojte se iznenaditi ako ga na listi zateknete i ove godine.

8. Skrillex (SAD)

Težak: 36 milijuna dolara (100-250 tisuća dolara)

Iako ga za razliku od ostalih na listi nikad nećete gledati kao zaštitno lice... Bilo čega, Skrillex je napornim radom (više od 95 nastupa), ali i suradnjom s Diplom (koji je zaradio "samo" 13 milijuna dolara) osigurao mjesto na listi najbogatijih.

Doduše, nije odmoglo ni to što je prvi DJ u povijesti koji je nominiran za nagradu Grammy. Danas ih ima osam. 

Uspješna je i ova godina, a neke zvučne suradnje sigurno će mu osigurati dobar plasman. Jedna od njih je ona s Justinom Bieberom, a i to je ponekad više nego dovoljno. 

7. Kaskade (SAD)

Težak: 43 milijuna dolara (100 tisuća dolara i više)

Iako je u četrdesetima i dalje je jedan od najnabrijianijih DJ-a danas. Ovaj bivši mormonski misionar i otac troje djece karijeru je započeo u izdavačkoj kući Om Records pa ima "malo" iskustva s tim kako funkcionira ovaj biznis.

Već godinama je jedno od najvećih imena u industriji, a početkom prošle godine potpisao je ugovor s Warner Bros. Iako nije bilo hitova kao što je "Atmosphere", još uvijek je rado viđen.

6. Afrojack (Nizozemska)

Težak: 50 milijuna (50-100 tisuća dolara po nastupu)

Afrojack već drugu godinu muze album "Forget the World", ali čini se da to pali jer mlati šesteroznamenkaste cifre po nastupu u klubovima na festivalima od Europe do Las Vegasa.

Singl "Hey" koji je početkom godina izbacio u suradnji s Faisom prošao je prilično dobro pa sve smrdi na Afrojacka koji bi i ove godine mogao drijemati pri dnu ljestvice.

5. Steve Aoki (SAD)

Težak: 55 milijuna (50-75 tisuća dolara po nastupu)

Znate li kako Aoki, koji je daleko manja zvijezda od ostalih na listi, završava na ovim listama? Suludim tempom. Naime, u godini prosječno odradi preko 200 nastupa, a 2014. odradio ih je 277. Prošle godine usporio je tempo i počeo raditi pametnije pa je povećao zaradu.

Uz sve to, novac pametno investira pa osim vlastite izdavačke kuće ima i nekoliko restorana i manjinski udio u kompaniji Sol Republic koja proizvodi slušalice.

Osim što troši gomilu love na privatne letove (jer ipak, aokijump), dio love troši i na tužbe fanova kojima se ponekad ne sviđa to što im ozljeđuje vratove kad surfa po njima.

4. David Guetta (Francuska

Težak: 60 milijuna dolara (350 tisuća dolara po nastupu)

Kad ne oduševljava Hrvate na brzinu sklepanim posvetama i otvara nogometna prvenstva "šarafljenjem" po mikseti, francuski DJ u džepove trpa ozbiljnu lovu, a prošle godine Forbes ga je uvrstio u listu najbolje plaćenih.

Samo u Las Vegasu odradio je 30 izvrsno plaćenih nastupa dok je istovremeno održavao status residenta na Ibizi. Naravno, velik dio uspjeha leži u činjenici da je jedan od rijetkih EDM-ovaca koji su se uspješno probili u mainstream zahvaljujući brojnim suradnjama s velikim zvijezdama. A koliko zarađuje? Priča se da mu veći festivali isplaćuju i sedmeroznamenkaste cifre.

U isto vrijeme, neke kolege koje se nalaze niže na listi ne vole ga previše, posebno Deadmau5 koji je, nakon što je Guetta na pozornicu izveo konja, prokomentirao: "Konjima je mjesto na farmi, a ne u usranim preskupim klubovima da se s njima igraju usrani preplaćeni DJ-i". 

Sve u svemu, ide mu, a uzmemo li u obzir ovogodišnji angažman na Euru, očekujte ga prilično visoko i na listi najbogatijih u 2016.

3. Avicii (Švedska)

Težak: 75 milijuna dolara (100-200 tisuća dolara po nastupu)

Mislili ste i nadali se da će stati s "Wake Me Up", ali očito ste zaboravili da je Šveđanin i da mu je vjerojatno u krvi da niže te hitove koliko ih god neki od nas prezirali.

Iako "Stories" nije bio hit koliko i "True", nikada ne zanemarite moć stare slave, a ova stara slava podrazumijeva da je sa svojim singlom bio na prvom mjestu u više od 80 zemalja.

Plaćaju mu šesteroznamenkaste iznose po večeri, ali tvrdi da je 2016. posljednja godina koju će provesti na turneji jer namjerava napraviti pauzu da "razmisli o nekim stvarima". Milijuni na računu dobra su zaštitna mreža za ljude s egzistencijalnim krizama. 

2. Tiesto (Nizozemska)

Težak: 105 milijuna dolara (350 tisuća dolara po nastupu)

Tiesto je već stara škola na ovim listama, ali iako se bliži pedesetoj i dalje rastura i zarađuje daleko više od svoje ponekad i više nego upola mlađe konkurencije.

Razlog? Svoj posao shvaća ozbiljno i jedan je od najmarljivijih likova na listi o čemu dovoljno govori i činjenica da je naredao stotinjak nastupa u periodu u kojem je Forbes radio listu u koju je uvršten.

Naravno, pomažu i ugovori s Guessom i 7UP-om.

1. Calvin Harris (Škotska)

Težak: 110 milijuna dolara (350-550 tisuća dolara po nastupu)

Ne samo da je najbogatiji DJ na listi već će njegov raskid s Taylor Swift pjevačicu učiniti još bogatijom jednom kad izbaci novi hit o prekidu.

No, prekid ga nije omeo da nastavi s unosnim biznisom puštanja pjesma dok vas okružuje vojska ljepotica, a to je, priznat ćete, naporan posao koji malo tko može podnijeti.

Cifre su sulude, ima potpisane milijunske ugovore s velikim kompanijama, Giorgio Armani angažirao ga je kao zaštitno lice linije donjeg rublja (ponudili su njemu i Taylor 10 milijuna dolara da se zajedno pojave u reklami) i ako izuzmemo prekid s Taylor (koju je zamijenio sa sisatom ljepoticom koja liči na Ritu Oru) - ide mu.

Ujedno je i jedan od rijetkih DJ-a koji pišu, produciraju i izvode svoje pjesme, a posljednji singl pokazao je da ih piše, producira i izvodi jako dobro.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.