Zabava

Nova vrsta alkohola

Znanstvenici tvrde: Moći ćete piti bez mamurluka

Znanstvenici tvrde: Moći ćete piti bez mamurluka

Nova vrsta alkohola, sintetički alkohol koji izaziva sve pozitivne učinke pića, a isključuje negativne poput mamurluka, do 2050. mogla bi potpuno zamijeniti alkohol kakav poznajemo.

"Alchosynth" je otkrio Britanac David Nutt, sveučilišni profesor i bivši vladin savjetnik za droge. On je za Independent otkrio 90 različitih spojeva ovog sintetičkog alkohola, a dva spoja se trenutno testiraju za široku primjenu. On i njegov tim tvrde da bi ovo do 2015. godine moglo potpuno zamijeniti alkohol kakav se trenutno koristi.

"Sintetički alkohol će se piti uz standardne vrste alkohola, poput viskija. Alchosynth će se pomiješati s vašim koktelom ili pićem i dobit ćete sve pozitivne učinke, no bez mamurluka i bez štetnih posljedica na vašu jetru i glavu", tvrdi Nutt

On je sa svojim timom dugo istraživao posljedice alkohola na mozak što im je omogućilo da shvate kako izbjeći loše strane alkohola i stvoriti potpuno bezopasnu alternativu. 

"Ljudi žele zdravije piti. I alkoholna industrija je svjesna toga da klasičnog alkohola neće biti do 2050. godine, no ne žele brzati sa zamjenom za alkohol jer dobro zarađuju od ovog klasičnog", tvrdi profesor i dodaje da učinci sintetičkog alkohola traju jednako kao i kod klasičnog.

No, iz britanskog Ministarstva zdravlja tvrde da bi ipak moglo proći dosta vremena dok u kafićima i klubovima budete mogli naručiti ovu supstancu. "Zanimljiva je ideja, ali mi trenutno imamo premalo informacija o njoj da bismo komentirali. Zasad to ne planiramo financirati", kažu. 

Velika Britanija je zbog Brexita plodno tlo za razvitak ovakvih alternativa alkoholu i cigaretama jer će uskoro moći zaobići sve europske regulative pa se mnogi nadaju da će Nuttova ideja zaista zaživjeti.

David Nutt je javnosti postao zanimljiv nakon što je 2009. godine izjavio da je ecstasy manje opasan od jahanja, a tada je i dobio otkaz na mjesto vladina savjetnika.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.