Sport

Jedrenje

Novozelanđani sa 7-2 dobili Britance i po peti puta osvojili America's Cup

Novozelanđani sa 7-2 dobili Britance i po peti puta osvojili America's Cup
Siu Wu/DPA

Novozelandski jedriličari osvojili su 37. izdanje America's Cupa, najstarijeg sportskog natjecanja na svijetu, nakon što su u subotu u Barceloni u devetom plovu finala pobijedili britanski Ineos, te sa ukupnih 7-2 u pobjedama došli do petog naslova u povijesti, a trećeg uzastopnog.

Novozelandska jedrilica, nazvana Taihoro, s Peterom Burlingom za kormilom, vodila je od starta do cilja devete regate dvobojskog jedrenja, a ciljnu liniju su prešli 37 sekundi ispred Ineosa.

"Kakav nevjerojatan osjećaj. Bila je to teška borba cijeli tjedan, ali nevjerojatan rezultat i stvarno sam ponosan na način na koji se ekipa danas borila. Ovo za Novi Zeland nije samo sportsko natjecanje, ono je više od toga”,kazao je Burling, koji je finale znalački odjedrio zajedno sa sukormilarom Nathanom Outteridgeom, inače Australcem. 

Britanci s njihovim najboljim skipperom, četverostrukim olimpijskim pobjednikom Benom Ainsliem, nakon 60 godina su opet bili u finalu, ali još moraju čekati na premijerni naslov.

Prvi America's Cup jedrio se daleke 1851. godine, kada je na u Engleskoj američki škuner America, po kome je natjecanje i dobilo ime, pobijedilo čak 17 britanskih jedrenjaka. Od 1851. do 1983. na America's Cupu su pobjeđivali samo Amerikanci, a vladavina od čak 132 godine najveći je niz u povijesti sporta koji nikad neće biti oboren.

Amerikanci su bili toliko sigurni da su najbolji jedriličari da je inače prijelazni trofej Auld Mug bio praktički zakovan u newyorškom jedriličarskom klubu. No, 1983. godine dogodilo se veliko sportsko čudo i australska jedrilica Australia II Kookabura uspjela je pobijediti Amerikance i uzeti trofej. Otad su pobjeđivali samo Amerikanci, Novozelanđani i dvaput Švicarci, kada je poznati skipper Russell Coutts uspio okupiti višenacionalnu posadu koja je pokorila jedriličarski svijet.

Za ovogodišnji America's Cup koristili su se jedrilice klase AC75, brod od karbonskih vlakana koji je jednotrupac s dva jedra i s maksimalno aerodinamičnim oblikom. Novost su i hidrokrila (foilovi) koja omogućuju lebdenje i letenje nad valovima, pa se juri brzinama do 100 km/h, zbog čega jedriličari obavezno moraju nositi kacige, a koriste i aerodinamična odijela. Ovi jedriličarske jurilice omogućuje brzine čak nevjerojatnih četiri puta brže od brzine vjetra, što je impresivno za "zvijeri" dulje od 20 metara i teške oko 6.5 tona.

Stručnjaci su izračunali da je za složiti konkurentnu jedrilicu za America's Cup potrebno uložiti više novca nego u bolid Formule 1. Nije to bez razloga, jer su za regatu u Barceloni angažirane momčadi iz Formule 1 Red Bull i Mercedes, uz najbolje navalne arhitekte i zrakoplovne inženjere, jedrare i umjetnu inteligenciju.


Reci što misliš!