Sci-Tech

#održivi razvoj

Obuka za servisere baterija za električna vozila sada i u Hrvatskoj

Obuka za servisere baterija za električna vozila sada i u Hrvatskoj
Shutterstock

HEP NOC jedini u Hrvatskoj nudi program mikrokvalifikacije u servisiranju i održavanju baterijskih sustava pod naponom za hibridna i električna vozila.

E-mobilnost se smatra jednom od ključnih sastavnica dugoročne i uspješne energetske tranzicije. Prema podacima Eurostata, tijekom 2023. godine u Europskoj uniji registrirano je 1,5 milijuna novih baterijskih električnih vozila, što je skok od čak 48,5 posto u odnosu na 2022. godinu. Među novoregistriranim vozilima na području Unije, udio baterijskih električnih vozila u 2023. godini popeo se na 14,6 posto, dok je samo pet godina ranije taj udio bio manji od jedan posto.

Prema podacima Europskog udruženja proizvođača automobil ACEA, u razdoblju od 2016. do 2022. u prodaja električnih vozila u Europskoj uniji rasla je tri puta brže nego postavljanje punionica za takva vozila. Kako bi se rastući broj električnih vozila mogao puniti bez većih problem, aktualna UredbaEuropske unije o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva (AFIR) planira dodatno jačanje infrastrukture za punjenje kako bi, između ostaloga, do 2026. godina pravci TEN-T prometnog koridora bili opremljeni punionicama udaljenim svakih 60 kilometara.

Razvoju elektromobilnosti u Hrvatskoj snažno pridonosi i HEP koji je pod brendom ELEN širom zemlje do sada postavio više od 280 javno dostupnih punionica za električna vozila. Od 2022. godine u ELEN sustavu nalazi se i baterijski sustav za pohranu energije u sklopu potpore radu HEP-ovih punionica na odmorištu Vukova Gorica, u to vrijeme prvi baterijski spremnik takve vrste u Hrvatskoj.

Jedinstvena obrazovna institucija u Hrvatskoj

S obzirom na rastući broj punionica i električnih automobila, od presudne važnosti za funkcioniranje koncepta e-mobilnosti postaje pitanje njihova redovitog održavanja i što bržeg otklanjanja kvarova, a HEP je i na tom području prvi u Hrvatskoj napravio snažan iskorak. 

Naime, HEP-ov Nastavno obrazovni centar iz Velike, jedina regionalna ustanova za obrazovanje odraslih u elektroprivredi, odnedavno jedini u Hrvatskoj na tržištu obrazovanja nudi i program mikrokvalifikacije u servisiranju i održavanju baterijskih sustava pod naponom za hibridna i električna vozila (HEV/EV).

HEP NOC, uz provedbu stručnih usavršavanja za tehnologiju rada pod naponom, provodi i druga usavršavanja i osposobljavanja vezana za elektrostruku, poput usluga ispitivanja osobne zaštitne opreme i sredstava rada koja se koriste pri održavanju elektroenergetskih postrojenja. Programom mikrokvalifikacije, odobrenim od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih, HEP NOC će elektrotehničarima omogućiti i stjecanje specifičnih znanja i vještina potrebnih za rad s visokonaponskim baterijama koje se koriste u električnim i hibridnim vozilima.

Ova obuka neophodna je za sigurno i efikasno servisiranje i održavanje baterijskih sustava pod naponom, koji su ključni elementi u novoj generaciji vozila i koji utječu na učinkovitost i dugovječnost ovih sustava. Program će obuhvatiti i predstavljanje najnovijih tehnologije u sektoru baterija, čime će polaznici biti spremni pratiti brzi tehnološki napredak.​ HEP NOC ovim programom doprinosi daljnjem obrazovanju tehničara u sektoru zelene mobilnosti i osigurava da Hrvatska ima kvalificirane stručnjake, koji će moći odgovoriti na izazove rastuće popularnost električnih i hibridnih vozila.


Reci što misliš!