Sport

#Biciklizam

Druga etapna pobjeda za Kristoffa na CRO Raceu

Druga etapna pobjeda za Kristoffa na CRO Raceu

Norvežanin Alexander Kristoff, član momčadi Uno-X Mobilitiy, pobjednik je pete etape biciklističke utrke CRO Race vožene od Bosiljeva do Karlovca u dužini od 100.5 kilometara.

Zbog poplavljenih cesta oko Ozlja, peta etapa morala je biti skraćena sa 167 na 100.5 kilometara te je start bio u Bosiljevu.

 

Kristoff je do svoje druge etapne pobjede na ovogodišnjoj utrci, bio je najbrži i u prvoj etapi u Sinju, stigao u završnom sprintu u kojem je nadvisio izraelskog prvaka Odeda Koguta (Israel-Premier Tech) dok je treće mjesto zauzeo Talijan Giovanni Lonardi (Polti-Kometa).

Za razliku od prethodnih dana, danas sam opet imao normalne noge. Etapa je bila kratka, što mi je odgovaralo, momčad me je dovela u idealnu poziciju što sam uspio iskoristiti. Sutra će biti moj zadnji natjecateljski dan ove godine i zato ću ići po treću
etapnu pobjedu, kazao je Kristoff.

Vodstvo u ukupnom redoslijedu zadržao je Amerikanac Brandon McNulty (UAE Team
Emirates), ali njegova prednost ispred drugoplasiranog Danca Tobiasa Lunda Andresena
(dsm-firmenich-POSTNL) smanjena je sa 22 na 14 sekundi, dok treće mjesto zauzima Talijan Edoardo Zambanini (Bahrain Victorious) sa 28 sekundi iza McNultyja. Uz drugo mjesto u ukupnom redoslijedu, Andresen je vodeći u dvije kategorije, najbolji je u redoslijedu za plavu majicu namijenjenu najboljem sprinteru i za bijelu majicu za najboljeg mladog vozača, dok je Nizozemac Axel van der Tuuk (Metec-Solarwatt p/b Mantel) i dalje vodeći u redoslijedu za zelenu majicu za najboljeg penjača.

Nakon samo 10-ak kilometara iz glavne su se skupine izdvojila trojica vozača, Nizozemac Jordan Habets (Metec-Solarwatt p/b Mantel), Poljak Tomasz Budzinski (Mazowsze Serce Polski) i Britanac Charles Paige (TDT-Unibet). Njima su se pokušali priključiti Poljak Kaczper Maciejuk (Santic-Wibertech) i Hrvat Nicolas Gojković (Adria Mobil), no taj je pokušaj ipak propao. Vodeći je trojac uspio ostvariti najveću prednost od 1:30 minuta te je osvojio bodove na brdskom cilju na Zavlaki, prvi je tom točkom prošao Habets ispred Budzinskog i Paigea, ali se nije uspio održati u vodstvu do prolaznog cilja u Josipdolu.

Momčad dsm-firmenich-POSTNL, koja u svojim redovima ima drugoplasiranog u ukupnom redoslijedu, Danca Tobiasa Lunda Andresena, odlučila je nametnuti jak tempo te svog lidera dovesti u situaciju da se putem bonifikacijskih sekundi približi vodećem Amerikancu Brandonu McNultyju iz sastava UAE Team Emirates.

Na prolaznom cilju u Josipdolu tri sekunde bonusa ipak je osvojio McNultyjev momčadski kolega, Kolumbijac Juan Sebastian Molano (UAE Team Emirates), dok je Andresen za drugo mjesto osvojio dvije sekunde bonusa. Preostalu jednu sekundu za treće mjesto pokupio; je Talijan Mirco Maestri (Polti-Kometa). No, 20 kilometara potom na drugom polaznom cilju u Generalskom Stolu Andresen je uspio osvojiti maksimalne tri sekunde bonifikacije, Molano je bio drugi, dok je zadnju bonus sekundu za treće mjesto osvojio Čeh Pavel Bittner (dsm- firmenich-POSTNL).

Nizozemac Axel van der Tuuk učvrstio je svoje vodstvo u redoslijedu za zelenu majicu prošavši prvi brdskim ciljem u Carevom Selu, dok je iza njega bodove još osvojio dvojac iz dsm-firmenich-POSTNL-a, Francuz Warren Barguil i Belgijanac Frank Van der Broek, dok je Andresen nastavio svoju "berbu" bonifikacijskih sekundi i na trećem prolaznom cilju u Dugoj Resi gdje je osvojio još tri sekunde bonusa. Britanac Fred Wright (Bahrain Victorious) osvojio je dvije sekunde za drugo mjesto, dok je Danac Anders Foldager (Jayco-AlUla) osvojio preostalu jednu sekundu za treće mjesto. U nedjelju je na programu posljednja, šesta etapa od Svete Nedelje do Zagreba u dužini od 157.5 kilometara.

Dolazak biciklista na cilju upriličili su Martina Furdek-Hajdin, županica Karlovačke županije, Daniela Peris, u ime gradonačelnika Karlovca ujedno i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj gradova i fondove EU Grada Karlovca, Lidija Bošnjak, gradonačelnica Ozlja te ostali uzvanici.
Više informacija o utrci CRO Race
Ovogodišnje izdanje utrke CRO Race, održava se od 1. do 6. listopada i obuhvatit će gotovo 1000 kilometara diljem Hrvatske. U utrci će sudjelovati 20 timova iz sve tri kategorije Svjetske biciklističke organizacije - UCI WorldTeams, UCI ProTeams i UCI Continental Teams. Gledatelji će utrku moći pratiti uživo na HRT i Eurosportu, a prenosit će se u 140 zemalja.

Tako, uz promociju biciklizma, utrka CRO Race pozicionira Hrvatsku kao atraktivnu turističku destinaciju, donoseći kadrove bogate hrvatske kulturne i prirodne baštine u domove gledatelja diljem svijeta. Od prvog izdanja CRO Race podržavaju najviše državne institucije, a tako i ove godine Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska turistička zajednica, Grad Zagreb te brojni drugi gradovi i županije koji su domaćini starta i cilja ili prolazni gradovi nekih od ovogodišnjih etapa.

Pored HEP-a kao jednog od glavnih sponzora u projekt su uključeni i drugi brojni sponzori i partneri: Valamar Riviera, Škoda, Carwiz, Keindl Sport, Alé, Essperto, Elite, Vinistra, Cetina, Bilić-Erić, Jadrolinija, Europlakat, Karcher, BKOOL, Kraš, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski biciklistički savez, Zagrebački holding, MUP te medijski i produkcijski partneri Hrvatska radiotelevizija, Hanza media, Sportske novosti, Amaury Sport Organisation, Croatel, NEP.


Reci što misliš!