Lifestyle

u Njemačkoj

Ubrali su gotovo 70 kilograma gljiva: Skupo ih je koštalo

Ubrali su gotovo 70 kilograma gljiva: Skupo ih je koštalo
GD Smrčak

Četiri švicarska državljanina došla su u Schwarzwald u Njemačkoj kako bi skupili što više gljiva, no njihov je plan završio drugačije nego što su očekivali. Njih su njemački carinici zaustavili prilikom prelaska granice, a u vozilu su im pronašli gotovo 70 kilograma gljiva, što je znatno više od dopuštene količine.

Zbog kršenja propisa o zaštiti prirode kažnjeni su s čak 7000 eura, a sakupljene gljive nisu smjeli zadržati.

Njemačka carina kaznila je četvoricu švicarskih državljana sa čak 7000 eura jer su pokušali preko granice prevesti gotovo 70 kilograma gljiva sakupljenih u blizini Schwarzwalda.

Kako prenosi njemački portal Tagesschau, carinici su tijekom kontrole otkrili veću količinu gljiva među kojima je pronađen i zaštićeni vrganj.

Nadležna tijela istaknula su da su švicarski državljani znatno prekoračili dopuštenu količinu gljiva koju su smjeli brati. Prema Zakonu o zaštiti prirode postoji ograničenje da pojedinac dnevno u šumi za vlastite potrebe ne može sakupiti više od jednog kilograma gljiva. U ovom slučaju, skupljači su daleko prekoračili tu granicu i snosili teške posljedice.

Visokom kaznom – 7000 eura – njemačka carina poslala je jasnu poruku nulte tolerancije za takve prekršaje, piše Tagesschau. S obzirom na cijenu vrganja u Švicarskoj, koja se kreće oko 80 eura po kilogramu, ova bi količina potencijalno bila vrlo isplativa.

Nadležna tijela napominju kako je i ranije bilo slučajeva da berači gljiva, posebice iz Švicarske, nisu poštovali propise, pa su pooštrili kontrolu.


Reci što misliš!