Sport

#start u Vodicama

Deveto izdanje CRO Race kreće 1. listopada u Vodicama

Deveto izdanje CRO Race kreće 1. listopada u Vodicama
Sport-IT

Međunarodna biciklistička utrka CRO Race ove godine donosi svoje deveto izdanje, potvrđujući svoj status jednog od najvažnijih sportskih događaja u Hrvatskoj. Od 1. do 6. listopada, utrka će okupiti 140 biciklista iz 20 profesionalnih timova koji će se natjecati u šest etapa diljem Hrvatske, prelazeći gotovo 1000 kilometara. Biciklisti će proći kroz neke od najljepših hrvatskih krajolika, a cilj posljednje etape ponovno će biti u Zagrebu.

Ove godine, utrka će po prvi put startati u Vodicama, dok će natjecatelji prelaziti etape koje uključuju destinacije poput Sinja, Novalje, Opatije, Krka i Labina. Završna etapa, u duljini od 157,5 kilometara, krenut će iz Svete Nedelje, a završetak je predviđen ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, gdje će biti proglašen i ukupni pobjednik.

Profesionalni timovi i natjecanje

Ovogodišnje izdanje CRO Race privuklo je šest UCI WorldTeams timova, uključujući Bahrain Victorious, INEOS Grenadiers, Red Bull – BORA – hansgrohe, Team dsm-firmenich PostNL, Team Jayco AlUla i UAE Team Emirates, što garantira vrhunski biciklistički spektakl. Pored njih, natjecat će se i osam UCI ProTeams timova te šest UCI Continental timova, što će osigurati neizvjesnu borbu za prestižnu crvenu majicu, simbol vodećeg u ukupnom poretku s vizualom "Croatia full of life". Također, najbolji biciklisti osvajat će i plavu majicu za bodovni poredak, zelenu majicu za najbolje u brdskim etapama te bijelu majicu za najboljeg mladog biciklista.

Direktor utrke Vladimir Miholjević naglasio je važnost CRO Race-a ne samo kao sportskog događaja, već i kao platforme za promociju Hrvatske na globalnoj sceni: „Utrka nije samo biciklistički događaj, već projekt koji povezuje sport i turizam, promovirajući ljepote naše zemlje pred gledateljima diljem svijeta.“ Utrka će biti prenošena u 140 zemalja, čime će Hrvatska ponovno biti u središtu sportske pažnje.

Etape utrke CRO Race 2024:

1. Vodice – Sinj (162,5 km)  
2. Biograd na Moru – Novalja (114,5 km)  
3. Otočac – Opatija (154 km)  
4. Krk – Labin (160,5 km)  
5. Ozalj – Karlovac (167 km)  
6. Sveta Nedelja – Zagreb (157,5 km)

KIDS CRO Race: Poticanje mladih na sport

Uz profesionalne bicikliste, ove će godine ponovno biti organizirana i utrka KIDS CRO Race, u kojoj će sudjelovati oko 500 djece u dobi od 9 do 12 godina. Ovaj projekt, koji promovira zdrav način života, rekreaciju i važnost sigurnosti u prometu, postao je integralni dio CRO Race-a. Djeca će se natjecati na virtualnim trenažerima u gradovima poput Vodica, Sinja, Novalje, Opatije, Labina, Karlovca i Zagreba, a pobjednici će biti proglašeni zajedno s pobjednicima glavne utrke.

Podrška i partneri

Od prvog izdanja, CRO Race podržavaju najviše državne institucije, uključujući Vladu Republike Hrvatske, Ministarstvo turizma i sporta te Hrvatsku turističku zajednicu. Ove godine, kao i uvijek, podršku su pružili i mnogi gradovi i županije, koji su domaćini pojedinih etapa ili prolaznih točaka.

Utrka također ima jaku podršku brojnih sponzora i partnera, poput *Hrvatske elektroprivrede (HEP), Valamar Riviere, Škode, Jadrolinije, te medijskih i produkcijskih partnera kao što su Hrvatska radiotelevizija i Hanza Media.

CRO Race 2024 još jednom će pokazati koliko sport može biti snažan alat za promociju Hrvatske i njenih prirodnih ljepota, dok se ujedno ističe i važnost poticanja mladih na zdrav način života i rekreaciju.


Reci što misliš!