Sport

karate

Izvrsni nastupi hrvatskih karatista na EP u Zadru se nastavljaju!

Izvrsni nastupi hrvatskih karatista na EP u Zadru se nastavljaju!

Ema Sgardelli (-50 kg) izborila je treći hrvatski finale na 59. prvenstvu Europe!


U 1. kolu Ema je bila slobodna, a onda je krenuo superioran niz. Protiv Turkinje Nur Akkurt Selve Kucukoglu završilo je 7-2, u dvoboju s Francuskinjom Tiphanie Bonnard 2-1, a u polufinalnom okršaju s Ukrajinkom Julijom Palaševskom 4-1. "Za mene je ovo nestvarno. Nikada u životu nisam imala ovakav osjećaj. Još ne mogu vjerovati da sam ušla u finale europskog seniorskog prvenstva", uz puno naglašenih emocija istaknula je hrvatska finalistica u najlakšoj karate kategoriji.

Za naslov europskog prvaka u subotu navečer Sgardelli će se boriti s predstavnicom Sjeverne Makedonije Mihaele Mišovske. Boran Berak  (-67 kg) borit će se pak za prvu seniorsku medalju na velikim natjecanjima.Svladao je Ukrajinca Hnata Paka 8-3, bio je bolji od Danca Marcusa Kjaerbola 3-1, te uvjerljiv protiv Bekira Grabusa iz BiH 9-0. U polufinalu je u neizvjesnom dvoboju izgubio od Crnogorca Nenada Dulovića 6-3. 

"Drago mi je da se borim za medalju. Ovo je moj sport i moja zemlja, neću stati 
dok sve ne osvojim i uzmem što mi pripada... " izjavio je Boran Berak, koji će se u subotu poslijepodne za broncu boriti protiv Grka Georgiosa Baliotisa. 

U premijernim nastupima na EP-ima Bruno Jelinić i Dorotea Rumenjak oprostili su se u 1. kolu. Jelinić (-60 kg) izgubio je od Poljaka Bartosza Wojciechowskog 9-5, a Rumenjak (-55 kg) od Azerbajdžanke Madine Sadigove 5-3. U ekipnim katama muška vrsta (Dino Huić, Mark Fileš, Ivan Žeinski) slavila je protiv Švicarske (39,60: 38,00), ali izgubila od Italije (40,70: 39,30), koja nije ušla u finale, pa naši nisu dobili prigodu kroz repasaž. Ženska selekcija (Ivana Raguž, Nika Jelen, Lucija Gečević) minimalno je izgubila od Češke (38,90: 38,50) i ostala bez nastavka natjecanja. 

Danas još ekipne borbe. U ovom trenutku Hrvatska ima tri finala (Anđelo Kvesić +84 kg, Ivan Martinac -75 kg, Ema Sgardelli (-50 kg), te još dva meča za broncu (Ivan Kvesić -84 kg, Boran Berak - 67 kg).  Na EP u Zadru sudjeluje 579 karatista iz 51 zemlje.
 


Reci što misliš!