Sport

Novi uspjesi

Brončana medalja za zadarski klub SPK Paklenica

Brončana medalja za zadarski klub SPK Paklenica
Ivana Pevec

Nakon dvogodišnje stanke, Sportsko penjački klub Paklenica vratio se na sportsko penjačka natjecanja i osvojio seniorsku brončanu medalju na prvenstvu Hrvatske u disciplini „Boulder“.

Prvenstvo Hrvatske u disciplini Boulder održalo se 18. i 19. ožujka u Zagrebu, a SPK Paklenicu predstavljali su Sunčica Vitas u kategoriji kadeta, Petar Baković u kategoriji mlađih juniora i Mikula Bašić u seniorskoj kategoriji.

Dok su Sunčica i Petar odradili svoje nastupe očekivano dobrim rezultatima, Mikula je nevjerojatnim penjanjem nadmašio očekivanja i osvojio brončanu medalju te tako ostvario daleko najbolji rezultat za Klub na službenim seniorskim natjecanjima, i to u najatraktivnijoj i najmasovnijoj disciplini i kategoriji.

 

Ovaj uspjeh još je veći ako znamo da su članovi Kluba imali vrlo ograničene mogućnosti treniranja, što zbog pandemije, što zbog preseljenja umjetne stijene (Boulder).

S obzirom na to, Sunčica Vitas dala je sve od sebe, penjala se najbolje što je mogla i uzela 2 „topa“ (vrha smjera) i dvije „zone“ (sredina smjera) i tim rezultatom osvojila 9. mjesto, čime se uspjela plasirati u gornju trećinu svih kadetkinja u Hrvatskoj.

 

Naš mlađi junior Petar Baković je osim dvogodišnjeg netreniranja ove godine promijenio kategoriju i natjecao se s dvije godine starijim natjecateljima.

Premda je penjanje bilo „tvrdo“ i s teško postavljenim smjerovima, Petar je uspio uzeti dva smjera i zauzeti 17. mjesto u svojoj kategoriji.

Riječ je o jednom od naših najboljih natjecatelja koji je u mlađim kategorijama redovno osvajao medalje i vjerujemo kako će njegovi napori uskoro uroditi i novim medaljama.

SPK Paklenica, UREĐIVANJE GALERIJE: Prvenstvo Hrvatske u sportskom penjanju: Zadrani osvojili broncu Prvenstvo Hrvatske u sportskom penjanju: SPK Paklenica osvojio broncu

U seniorskoj kategoriji nastupao je naš Mikula Bašić (inače, sin zadarskog jedriličara i olimpijca Tomislava Bašića), a natjecanje je bilo vrlo neizvjesno do samog kraja.

Nakon teške kvalifikacijske runde, naš Mikula je, popevši dva od ukupno šest smjerova, uspio osigurati nastup u finalu kao jedan od šestero finalista.

 

U finalu su natjecatelji imali 4 nova smjera, za čiji uspon svaki natjecatelj je imao po 4 minute.

Popevši 3. finalni smjer Mikula je već osigurao postolje, ali sam raspored na postolju odlučivao se usponom u zadnjem, četvrtom smjeru. Mikula je nakon svog nastupa u četvrtom smjeru gdje je došao do zone čekao rasplet kao privremeni viceprvak.

U doslovno zadnjim sekundama zadnjeg smjera, zadnji natjecatelj uspio je ugrabiti top te time potvrditi Mikulino nevjerojatno 3. mjesto.

 

Ova brončana medalja prva je medalja za SPK Paklenicu u seniorskim natjecanjima i svojevrsna je nagrada za sav Mikulin trening, rad i entuzijazam prema penjanju kojeg je pokazivao od najranije dobi.

Ovo je također i potvrda da se naš mladi klub razvija u pravom smjeru te nam daje motivacije da uložimo još više napora kako bi osigurali bolje uvjete za treniranje i bavljenje sportskim penjanjem, kako za djecu, tako i za rekreativce.

 

Inače, sportsko penjanje jedan je od najbrže rastućih sportova posljednjih desetak godina, a 2021. sportsko penjanje postaje olimpijski sport te je nakon uspješne premijere na Olimpijskim igrama u Tokiju, penjanje službeno uvršteno i na sljedeće dvije olimpijade.

Sportski penjački klub Paklenica relativno je mlad klub, osnovan tek prije četiri godine, 2018.

Međutim, naš klub nastavak je jako duge tradicije sportskog penjanja u Zadru koje je još od 1996. godine organizirano pod okriljem Sekcije sportskog penjanja Planinarskog Društva „Paklenica“.

 

Krajem 2022. otvorili su jedinu umjetnu penjačku stijenu u Zadru, na površini od 90m2 na adresi Splitska ulica 1 u okviru ŠC Višnjika. Radi se o boulder stijeni koja ide do 3 m visine, a ispod koje su mekane strunjače koje ublažavaju pad.

Djeca uzrasta od 6 godina na više mogu se upisati na treninge sportskog penjanja koje vodi ovlašteni trener, dipl. kineziolog, a za odrasle penjače-rekreativce dvorana je otvorena svakim radnim danom od 19:00 sati do 21:00 sat, i prilagođena je, kako za iskusne penjače, tako i za potpune početnike.


Reci što misliš!