Sport

Dok traje suspenzija

Ruski sportaši predlažu "Kaćušu" kao zamjenu za rusku himnu

Ruski sportaši predlažu

Ruski sportaši predložili su puštanje domoljubne narodne pjesme 'Kaćuša' na međunarodnim sportskim priredbama u sljedeće dvije godine umjesto ruske himne koja je zabranjena zbog kršenja dopinga, tvrdi agencija TASS.

'Kaćiuša' je pjesma koja je stekla veliku popularnost tijekom Drugog svjetskog rata, a tako su se zvao i čuveni sovjetski raketni bacač.

Sportski arbitražni sud (CAS) sa sjedištem u Švicarskoj prošli je mjesec potvrdio presudu kojom je ruskim sportašima zabranjeno natjecanje na velikim međunarodnim priredbama, uključujući Olimpijske igre, pod državnim imenom, zastavom i himnom do 2022. godine. Presudom, kojom je prepolovljena prvobitna četverogodišnja zabrana Rusiji, ruski će sportaši ostati bez zastave i himne na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju, Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. i na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru 2022. godine, kao i nizu drugih velikih natjecanja.

Bio je to težak udarac za ruski sport koji je posljednjih godina ukaljan nizom doping skandala.

Povjerenstvo sportaša Ruskog olimpijskog odbora (ROC) predložilo je Kaćušu kao alternativu državnoj himni.

"Bilo je mnogo mogućnosti za novu himnu, čak i neke moderne stvari", izjavila je ruska predstavnica u mačevanju Sofija Velikaja, koja predsjeda povjerenstvom za sportaše.

"Ali mi smo se velikim brojem glasova odlučili za" Kaćušu ".


Reci što misliš!