Sport

Zbog dopinga

Svjetski prvak na 100 metara propušta Olimpijske igre

Svjetski prvak na 100 metara propušta Olimpijske igre

Aktualni svjetski prvak na 100 metara Amerikanac Christian Coleman kažnjen je s dvije godine suspenzije zbog dopinga i neće moći nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine, tvrdi agencija AFP.

Coleman (26) je kažnjen zbog kršenja antidoping pravila o mjestu boravka, a to je američki sprinter napravio čak triput u zadnjih godinu dana, priopćila je Američka anti-doping agencija (USADA). Sportaši najviše kategorije, poput Colemana, imaju obveze prijaviti lokaciju treninga, boravišta i natjecanja, kako bi u svako doba bili dostupni nenajavljenom testiranju, a kršenje ovih obveza, što uključuje neuspjelu provjera, nedolazak ili neprecizne podatke, kažnjava se sa suspenzijom u trajanju od dvije godine.

Sprinter iz Atlante je i lani imao slična kršenja antidoping pravila.

S ovom kaznom neće moći nastupiti na OI, koje će se od 23. srpnja do 8. kolovoza održati u Tokiju, a suspenzija mu istječe 14. svibnja 2022.

Coleman je lani u Dohi osvojio naslov svjetskog prvaka na 100 metara, a kasnije i zlato u štafeti 4x100 metara, dok ima naslov i svjetskog dvoranskog prvaka na 60 metara iz 2018. godine.