Sport

Nogomet, SP 2018. Rusija

Finale protiv Francuske je prigoda i da skinemo "prokletstvo kockastog dresa"

Finale protiv Francuske je prigoda i da skinemo
Igor Kralj/PIXSELL

Veliko finale Svjetskog prvenstva, utakmica svih utakmica, između Hrvatske i Francuske igra se u nedjelju, 15. srpnja s početkom u 17 sati na stadionu Lužnjiki.

S obzirom na to da je Francuska službeni domaćin utakmice, Tricolori će zaigrati u svojoj standardnoj plavoj garnituri. To znači da će Hrvatska, prvi puta nakon otvaranja turnira i utakmice protiv Nigerije (2:0) zaigrati u prvoj, crveno-bijeloj „kockastoj“ garnituri.

Prije dvoboja protiv Rusije napravili smo veliku analizu rezultata koje je Hrvatska na velikim natjecanjima postizala kada je igrala u prvoj („kockastoj“) i rezervnoj garnituri.

Nakon utakmica protiv Rusije i Engleske, koje je Hrvatska odigrala u rezervnoj garnituri, omjer u korist rezervnog dresa je frapantan.

Naime, u 19 utakmica koje je Hrvatska na velikim natjecanjima odigrala u prvoj (crveno-bijeloj) garnituri ima svega pet pobjeda, četiri remija i čak 10 poraza.

S druge strane, u 20 utakmica odigranima u rezervnoj garnituri, omjer je 14 pobjeda, 4 remija i tek 2 poraza.

Odnosno, Hrvatska u prvoj garnituri ima svega 26 posto pobjeda i 53 posto poraza, a u rezervnoj nevjerojatnih 70 posto pobjeda i svega 10 posto poraza.

Podsjetimo, Hrvatska je s Francuskom do sada odigrala pet utakmica od čega dvije na velikim natjecanjima i još nemamo niti jednu pobjedu. Poraze smo upisali na SP-u 1998. (1:2), te u prijateljskim utakmicama 1999. (0:3) i 2000. (0:2), dok smo remizirali na Euru 2004. (2:2) i u prijateljskoj utakmici 2011. (0:0).

Dakako, svaki puta smo igrali u kvadratičastom dresu. Vrijeme je da u nedjelju prekinemo ne jednu, nego čak dvije negativne tradicije, piše Germanijak!


Reci što misliš!