Sport

NBA doigravanje

Babo majstore!: Čudesni Bogdanović uništio LeBrona i njegove Cavse

Babo majstore!: Čudesni Bogdanović uništio LeBrona i njegove Cavse
AP Images

Bojan Bogdanović odigrao je utakmicu života protiv Cleveland Cavaliersa i fenomenalnom obranom na LeBronu Jamesu te najboljim učinkom sezone u napadu odveo Pacerse do druge pobjede u seriji

Možda nije pristojno po internetskom bontonu, niti postoji poseban razlog čemu ovaj podnaslov, osim što ga je Bojan Bogdanović zaslužio. U utakmici života Babo je u dobroj mjeri vlastoručno pobijedio Cleveland Cavalierse i odveo Indiana Pacerse u vodstvo 2-1.

U pravoj playoff utakmici u kojoj su Cavsi imali +17 Bojan je na obje strane terena odigrao maestralno i najboljim učinkom karijere u doigravanju uništio Cavse. I dok su se njegovi suigrači mučili s čuvanjem LeBrona Jamesa i s vanjskim šutem, Bojanu su obje stvari polazile od ruke. I sve to uz rane probleme s osobnima koji su donekle i omogućili Cavsima rano odvajanje.

Zapitat će se oni koji nisu gledali utakmicu kako je Bojan uništio LeBrona kad je Kralj ubacio 28 poena. Brojke ne govore čitavu priču, LeBron je na parketu izgledao kao LeBron samo u trenucima kada Bogdanovića nije bilo na parketu ili se izvukao na drugog čuvara. O Bogdanovićevoj obrani više govori podatak da je LeBron ispucao 22 lopte za 28 poena. Točno godinu dana nakon što su Pacersi u doigravanju prokockali 26 koševa prednosti protiv Cavsa.

Sedam trica pogodio je Bojan, upravo je tricama predvodio Pacerse do velikog povratka, a zatim do velike pobjede. Sedam trica ujedno je i rekord Pacersa u doigravanju. Posljednji igrač Indiane kojem je sedam trica pošlo za rukom u domaćoj utakmici doigravanja bio je veliki Reggie Miller. Ostatak Pacersa šutirao je tricu 1/17, a uz fenomenalan učinak u napadu Babo je posve uštopao LeBrona u defenzivi.

Kako je Kralj James ušao u susret činilo se da se Pacersima sprema težak poraz. Bojan je s dvije osobne završio na klupi, raspoloženi James i Love punili su Pacerse. Vratio se Bojan i već do poluvremena dogurao do 11 poena. Cavsi su na odmor otišli s vodstvom 57:40. U drugom su dijelu Cavsi ubacili samo 33 poena.

Krenuli su sjajno u drugi dio Pacersi i vratili se posve u utakmicu. LeBron pod Bojanovom paskom nije ni razmišljao o šutu, borio se Babo i rukama i nogama, ali LeBronu nije dao disati. Stao je LeBron, stali su i Cavsi, Bojan pogađa tricu za smanjenje zaostatka na 75:73, Oladipoveže dva slobodna bacanja i Pacersi stižu u egal.

Izmjenjivali su dvice James i Oladipo, a onda je uslijedio Babin šou. Pogađa tricu pod faulom Korvera, a zatim dodatnim slobodnim bacanjem odvodi Pacerse do najvećeg vodstva, prvog nakon prve četvrtine, 81:77. Slijedi još jedna brza kontra Pacersa, Bojan opet pogađa tricu i Pacersi su odjednom na +7.

Koliko je važan u obrani Indiane bio Hrvat dovoljno govori podatak da je LeBron procvjetao kad je Babo zbog pete osobne završio na klupi. James kao od šale pogađa dvije trice preko Sabonisa i Cavsi se odmah vraćaju u igru, bilo je 84:83 za Pacerse.

Shvatio je trener McMillan da nema šale i da mora riskirati s Bojanom, a Bogdanović mu vraća s pet vezanih poena. U napetoj završnici LeBron i Love teškim šutevima za tri poena vraćaju Cavse u život, ali JR Smith promašuje tešku tricu, Pacersi pobjeđuju 92:90.

Bogdanović je na parketu proveo 36 minuta i za to vrijeme ubacio 30 poena, najviše u karijeri kada je u pitanju doigravanje i najviše ove sezone ukupno. Šutirao je 7/9 tricu, 4/6 za dva poena, najslabiji je, neočekivano, bio s linije slobodnih bacanja (1/3). Sjajnu partiju začinio je s četiri obrambena skoka, s njim na parketu Pacersi su izgradili 18 koševa prednosti.

Victor Oladipo mučio se šuterski, ali je raznovrsnu partiju okončao s 18 poena, šest skokova, sedam asistencija i tri ukradene lopte. Vrlo dobar je bio i Young s 12 poena i sedam skokova.

LeBron je utakmicu završio s 28 koševa, 12 skokova i osam asistencija, 19 je poena dodao Kevin Love, na 13 se zaustavio George Hill. Ante Žižić nije ulazio u igru.

NBA doigravanje:

Indiana Pacers - Cleveland Cavaliers 92:90 (2-1)


Reci što misliš!