Sport

Košarka, Kup Ružice Meglaj Rimac

Košarkašice Zadra protiv Raguse traže plasman u finale Kupa

Košarkašice Zadra protiv Raguse traže plasman u finale Kupa

U dvorani Gospino Polje u Dubrovniku danas i sutra igra se završnica Kupa Hrvatske za košarkašice „Ružica Meglaj–Rimac“.

U polufinalnim susretima ždrijeb je u prvoj utakmici, koja počinje u 15 sati, spojio košarkašice Šibenika i Medveščaka, dok će dva sata kasnije snage odmjeriti domaća Ragusa i Zadar. Evo očekivanja trenerice naših košarkašica, Marija Mazije:

„Sam plasman na završnicu Kupa je veliki uspjeh za naš klub. Očekuje nas teška utakmica protiv domaće ekipe koja je ove sezona pokazala odličnu košarku. No, idemo u Dubrovnik nadati se da možemo, ukoliko se neke stvari poklope, napraviti povijesni uspjeh. Ukoliko budemo hrabre smatram da imamo uistinu imamo šanse ući u finale. Vjerujem da će moje cure dati sve od sebe pa neka pobjedi bolja ekipa.“

Finalni dvoboj na rasporedu je sutra u 17 sati.

Ružica Meglaj-Rimac za one koji ne znaju jedna je od najvećih hrvatskih košarkašica za koju oni koji su je poznavali kažu kako joj je košarka bila sve, a i živjela je u takvoj obitelji. Supruga poznatog košarkaškog trenera Matana Rimca i majka dvojice košarkaša Davora i Slavena.

Od svoje sedamnaeste godine bila je članica reprezentacije. U reprezentativnom dresu debitirala je 16. ožujka 1958. godine. Od petnaest godina košarkaške karijere Ružica je trinaest provela u reprezentativnom dresu, u kojem je skupila 167 utakmica i postala rekorderkom Jugoslavije po broju nastupa. Juniorska prvakinja 1957. i deset godina kasnije seniorska prvakinja Jugoslavije. Sa željom da se posveti sinovima, svečano se oprostila od igranja 20. ožujka 1971. na utakmici sa sarajevskim Željezničarom.

Bolest je, nažalost, bila jača od nje i napustila je svoje drage osobe već u 56. godini života. Preminula je u vrijeme kada je Slaven, mlađi sin, proživljavao najljepše košarkaške trenutke, Olimpijadu u Atlanti 1996. godine.

Od 1998. godine Hrvatski ženski kup nosi naziv Ružica Meglaj-Rimac u čast jednoj sjajnoj igračici i osobi, piše sport023.


Reci što misliš!