Sport

Biciklizam

Miholjević: Hrvatska ima sve što treba najboljim biciklistima svijeta

Miholjević: Hrvatska ima sve što treba najboljim biciklistima svijeta
Goran Kovačić/PIXSELL

Predstavnici Instituta za kineziologiju i sport i Kineziološkog fakulteta iz Splita u četvrtak su potpisali sporazum o petogodišnjoj suradnji s profesionalnim biciklističkim klubom Bahrain Merida čiji je sportski direktor Vladimir Miholjević najavio kako će već ovog mjeseca biciklisti tog kluba boraviti na pripremama na Hvaru

"Odabrali smo Hvar za pripreme zbog idealnih uvjeta koje nudi, odnosno terena i klime, a tijekom 13-dnevnih priprema napravit ćemo 900 noćenja" rekao je Miholjević za Hinu.

Na Hvaru će boraviti 28 biciklista, te 48 članova pratećeg osoblja, a u jednom trenutku boravit će ukupno 110 osoba zajedno s predstavnicima medija i sponzora. Miholjević je naglasio kako turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i grada Hvara, te Hotelska kuća "Sunčani Hvar" i Institut za kineziologiju i sport pružili Bahrain Meridi sve što najbolje svjetske ekipe trebaju.

"Mi možda nismo ni svjesni da u Hrvatskoj imamo sve što treba samo to trebamo znati iskoristiti i ponuditi najboljima na svijetu," istaknuo je Miholjević.

Ravnatelj instituta Dražen Čular je naglasio kako je Miholjević osim jednog od najboljih profesionalnih biciklističkih klubova, u Hrvatsku doveo i Tour of Croatia.

"Mihaljević je u Hrvatsku doveo i međunarodnu biciklističku utrku Tour of Croatia i vidjeli smo kolika je važnost te utrke," kazao je Čular. Dodao je kako je sporazum s Bahrain Meridom nastavak realizacije projekta Hrvatskog instituta za kineziologiju i sport započetog prije tri godine pod nazivom "Izvoz znanja u kineziologiji i zdravlju."

"Bahrain Merida želi na Hvaru iskoristiti klimatske uvjete za pripremu, a prepoznali su da Hrvatski institut za kineziologiju i sport ima resurse i kapacitete za pružanje usluga sportske kineziološke dijagnostike i edukacije za njihove potrebe," istaknuo je Čular.

Prorektorica Sveučilišta u Splitu Rosanda Mulić je istaknula kako sveučilište pozdravlja internacionalizaciju aktivnosti Hrvatskog instituta za kineziologiju i sport.

"Mi podržavamo ovakav angažman koji povezuje znanost sa sportskom industrijom i turizmom," rekla je Mulić.

Liječnik Bahrain Meride Carlo Guardascione je istaknuo kako se na instrumentima koje posjeduje institut mogu pružiti sve usluge vrhunskim sportašima. Čular je za Hinu izjavio kako će u ljeto 2018. godine na Hrvatskom institutu za kineziologiju i sport u Splitu gostovati vrhunski košarkaški stručnjaci iz NBA lige.

"Oni će kod nas održati predavanja i to će biti velika motivacija za one koji žele steći vrhunska košarkaška znanja," poručio je Čular. On je također rekao kako ovaj institut trenutačno piše projekt za Hrvatsku zakladu za znanost koji će se baviti genetskim predispozicijama i drugim stvarima koje su bitne za, kako se izrazio, "detekciju talenata i njihovo usmjeravanje u sport."


Reci što misliš!