Sport

Košarka, ACB liga

Banićev Bilbao se ne šali, pala i Girona

Banićev Bilbao se ne šali, pala i Girona

Marko Banić i Drago Pašalić ubacili su po šest poena

Sastav iurbentia Bilbao Basketa definitivno je hit početka španjolske košarkaške lige. Momčad naših Banića i Pašalića došla je osme pobjede u 11 prvih utakmica sezone.

Baski su na svom parketu u dvoboju 11. kola pobijedili Akasvayu iz Girone 78-62. Najbolji je u redovima pobjednika ponovno bio Marcelinho Huertas s 21 poenom i pet asistencija. Talijanski 24-godišnji državljanin, inače Brazilac, ove je sezone preporodio momčad.

Hrvati Marko Banić i Drago Pašalić ubacili su po šest poena. Banić je igrao 19 minuta i za svojih učinak potrošio pet lopti (šut za dva poena 2/5), te dodao tri skoka i asistenciju. Pašalić je za 11,5 minuta na parketu šutnuo samo dvije trice. Obje je pogodio.

Velimir Perasović doživio je i drugi poraz na klupi Estudiantesa. Madridski su "studenti" na svom parketu izgubili od Valladolida 87-75.

Iznenađujući poraz doživjeli su Neven Spahija i Zoran Planinić, koji su s TAU Ceramicom poraženi na gostovanju kod Murcije 88-82. Planinić je za 23 minute ubacio 12 koševa (2/5 šut za dva, 2/3 za tri poena) dodavši skok i dvije asistencije. Među njegovim je suigračima najviše (20 koševa) ubacio Igor Rakočević.

Murcijinu je pobjedu inspirirao Amerikanac Jimmie Hunter s 25 koševa.

Najbolji učinak od svih je hrvatskih košarkaša u 11. kolu još jednom imao Mario Stojić. Njegova i Baždarićeva Murcija svejedno je upisala novi poraz, osmi u 11 utakmica. U Valenciji je bolja bila Pamesa, za koju je Stanko Barać ubacio tek dva koša (skok, 2 asista) za 11 minuta na parketu.

Stojić je za 28,5 minuta skupio 16 koševa ispucavši za njega nevjerojatnih 15 lopti (5/10 za 2, 1/5 šut za tri poena) uz dva skoka i asistenciju. Baždarić je upisao 11 koševa uz stopostotni učinak (2/2 za dva, 1/1 za tri poena, 4/4 slobodna bacanja) za 27 minuta na parketu. Skočio je četiri, a asistirao dva puta.

Mario Kasun imao je samo simboličnu ulogu u pobjedi Barcelone na gostovanju kod Manrese 77-64. Za 8,5 minuta na parketu ubacio je dva koša i skočio u dva navrata. Jaka Lakovič zabio je 14 koševa, a Pepe Sanchez skupio sedam asistencija za pobjedničku momčad.

Košarkaši Unicaje Davora Kusa u subotu su u Malagi teško porazili madridski Real (91-69) u derbiju 11. kola španjolske lige.

Već na poluvremenu igrači Sergija Scariola vodili su 41-25. Najbolji je u pobjedničkim redovima bio reprezentativac Carlos Cabezas sa 16 koševa, šest skokova i šest asistencija. Marcus Haislip i Jiri Welsch dodali su po 14 koševa, dok je hrvatski reprezentativac Davor Kus za 22 minute na parketu skupio pet koševa (1/4 šut za dva, 1/2 za tri poena), dva skoka i četiri asistencije.

Kod potučenih gostiju, kojima je ovo drugi poraz u ligi, bolji od ostalih bili su Tunçeri s 19 i Bullock sa 17 koševa. Bojan Bogdanović bio je u Realovu sastavu ali nije ulazio u igru.

Grupo Begar iz Leona na svom je parketu slavio protiv madridske Fuenlabrade 65-64. Marko Tomas za goste je ubacio 11 poena za 25 minuta. Opet je šutirao puno i - loše (3/7 za dva, 1/6 za tri poena), a učinku je dodao tri koša i asistenciju.

Joventut je sačuvao prvo mjesto na ljestvici pobjedom u Sevilli nad Cajasolom 89-85. Rudy Fernandez ubacio je 19 koševa uz pet skokova i tri asistencije.


Reci što misliš!