Sport

Košarka, ACB Liga

Marko Banić u drugoj petorci španjolske ACB lige

Marko Banić u drugoj petorci španjolske ACB lige

Banić je od najzaslužnijih igrača za sjajno šesto mjesto skromnoga baskijskog kluba

Poznata je najbolja petorka sezone španjolske košarkaške lige. Odabrali su je svojim glasovima treneri, igrači, novinari i navijači.

U najrelevantnijoj anketi koja postoji u Španjolskoj hrvatski je košarkaš Bilbao Basketa Marko Banić izglasan četvrtim najboljim centrom lige. Ispred njega su su Marc Gasol iz Girone, koji će biti proglašen najkorisnijim igračem lige, s 90 bodova, Realov Felipe Reyes s 55, te TAU Ceramicin Brazilac Tiago Splitter s 40 bodova.

Banić je skupio 15, koliko i Alfons Alzamora iz Manrese. Dok je Španjolac svih 15 bodova dobio od navijača, Baniću su po pet udijelili novinari, igrači i treneri. Legitimno četvrto mjesta kvalificira ga u drugu najbolju petorku ili momčad sezone ACB lige.

Još uvijek mladi, 24-godišnji Zadranin u prosjeku je ove sezone na parketu provodio 33 minute, ubacivao 10 koševa uz 5,3 skoka i 0,8 asistencija po utakmici. Prosjek šuta za dva poena mu je na 62, a slobodna bacanja na 83 posto.

Banić je od najzaslužnijih igrača za sjajno šesto mjesto skromnoga baskijskog kluba.

Osim spomenutih Gasola i Reyesa, u idealnoj momčadi prvenstva je Joventutov najbolji strijelac Rudy Fernandez (na poziciji trojke), njegov mladi suigrač Ricky Rubio (dvojka) te Banićev suigrač iz Bilbao Basketa, Brazilac Marcelinho Huertas (playmaker).

Čak četiri igrača u najboljoj petorci su Španjolci. Ricky Rubio (21. listopada će navršiti 18 godina) najmlađi je igrač u povijesti koji je dospio u idealnu postavu, dok je Marc Gasol, 23-godišnji mlađi brat poznatijeg Paua, zaslužio MVP naslov s čak deset tjednih i četiri mjesečne MVP nagrade ove sezone.


Reci što misliš!