Sport

Nogomet

Ronaldo osvojio Zlatnu loptu France Footballa

Ronaldo osvojio Zlatnu loptu France Footballa

Eusebio, Luis Figo i Ronaldo

Portugalski krilni napadač Manchester Uniteda Cristiano Ronaldo proglašen je za pobjednika uglednog izbora France Footballa za najboljeg nogometaša svijeta u ovoj godini.

Mnogi su mediji nagađali i pisali kako je Ronaldo glavni favorit za osvajanje Zlatne lopte nakon sjajne prošle sezone u kojoj je postigao 42 pogotka u svim natjecanjima, a njegov klub je osvojio Ligu prvaka i Premiership. Londonski tabloid The Sun već je u nedjelju objavio informaciju o Ronaldovoj pobjedi u ovom izboru, informaciju koja je do utorka trebala biti strogo čuvana tajna.

No, sada više nema tajni. Ronaldov je trijumf vrlo uvjerljiv. Od 96 uglednih novinara koji su sačinjavali žiri France Footballa, njih čak 77 je svoj glas dalo portugalskom krilnom napadaču Manchester Uniteda, prvom igraču ''Crvenih vragova'' od 1968. i Georgea Besta koji je nagrađen ovakvom počašću. Ronaldo je, isto tako, tek drugi igrač nakon Besta, koji je nagradu dobio kao član kluba iz Engleske. Prvi je bio Michael Owen 2001. godine.

Ronaldo je osvojio čak 446 bodova od mogućih 480 u izboru France Footballa. Drugo mjesto u izboru osvojio je Barcelonin argentinski reprezentativac Lionel Messi sa 281 bodom, dok je treći napadač Liverpoola i španjolske reprezentacije Fernando Torres sa 179 bodova. Prije Ronalda, samo su dva Portugalca bili osvajači ove prestižne nagrade – Eusebio i Luis Figo...

- Ovo je jedan od najljepših dana mog života. Osvajanje ove nagrade je dječački san. Prožet sam emocijama koje, zapravo, baš ne mogu najbolje niti opisati. Želio bih se zahvaliti svima koji su glasovali za mene, svima koji me znaju i žive sa mnom. Nisam bio zabrinut za ishod ovog izbora jer sam svjestan svog učinka u ovoj godini. Dakako, zahvaljujem se i svojim suigračima – izjavio je Ronaldo France Footballu.

No, imao je za reći još nešto:

- Ovaj trofej želim osvojiti još koji puta, jer je toliko vrijedan. Stoga ću sam sebi reći: ''Želim biti još bolji nogometaš''!

Ipak je vrijeme za uživanje u ovoj nagradi, a ne za razmišljanje o budućnosti:

- Imam tek 23 godine, nevjerojatno je i veličanstveno osvojiti Zlatnu loptu. Pogotovo kada su u konkurenciji tako veliki nogometaši kao ove godine. Vidim da je Lionel Messi na drugom mjestu, Fernando Torres na trećem... Tu je i Xavi, koji je završio na petoj poziciji. Svatko od njih je mogao osvojiti trofej, ali on je moj! - zaključio je slavodobitno Ronaldo.

Reci što misliš!