Sport

Nogomet

Italiji prijeti smanjenje broja klubova u Ligi prvaka

Italiji prijeti smanjenje broja klubova u Ligi prvaka

Fiorentina je zastala još u fazi natjecanja po skupinama, dok su Juventus, Roma i Inter svoja nadmetanja okončali u osmini finala

Postoji realna mogućnost da zbog loših ovosezonskih rezultata Italija izgubi jedno od svoja četiri mjesta u nogometnoj Ligi prvaka.

Fiorentina je zastala još u fazi natjecanja po skupinama, dok su Juventus, Roma i Inter svoja nadmetanja okončali u osmini finala kada su bolji od njih bili Chelsea, Arsenal, odnosno Manchester United. Sve to izazvalo je strah kod Adriana Gallianija, potpredsjednika Milana (bivši sudionika Kupa UEFA-e) koji kaže:

- Samo smo korak udaljeni od gubljenja trećeg mjesta na UEFA-inoj listi, a samim time i jednog mjesta u Ligi prvaka.

Sljedeće će sezone tri najbolje plasirane zemlje s UEFA-ine liste imati zagarantirana tri mjesta u Ligi prvaka i jedno u posljednjem krugu kvalifikacija. Države plasirane od četvrtog do šestog mjesta imat će dva sigurna mjesta u natjecanju i jedno u kvalifikacijama, a trenutačno situacija na toj listi izgleda ovako:

Vodeća je Engleska s 76.7 bodova, slijedi ju Španjolska s 73, te Italija s 62.4 boda. Četvrtoplasirana Njemačka sakupila ih je 54, što znači da bi, ukoliko neki od preostalih njemačkih sastava u Europi (Bayern, Werder, HSV) ostvari bolji plasman od posljednjeg aktivnog talijanskog kluba (Udinese), Njemačka za sezonu 2010/11 mogla preteći Talijane po broju klubova.

Prije samo deset godina Italija je bila vodeća na UEFA-inoj listi, a Engleska je zauzimala šesto mjesto.


Reci što misliš!