Sport

Košarka, KK Zadar

Zmago Sagadin direktor, novi trener Božo Maljković!

Zmago Sagadin direktor, novi trener Božo Maljković!

Mašta radi svašta! Svima sretan 1. travnja

Šokantne informacije koje dolaze iz košarkaškog kluba Zadar, postale su već pravilo posljednjih dana, ali najnovija informacija koju smo dobili pola sata prije ponoći u utorak je zaista senzacionalna:

Zmago Sagadin više nije prvi trener košarkaša Zadra, a KK Zadar će na završnici EuroCupa u Torinu voditi poznati trofejni košarkaški trener, Božidar Maljković! Sagadin će putovati s momčadi u Torino, a nakon povratka u Zadar preuzeti će ulogu generalnog direktora (general managera) KK Zadar.

Nešto slično već je ove godine napravio KK Split, kada je s mjesta trenera u direktorsku fotelju sjeo Piksi Subotić, a na klupu Teo Čizmić. S tim da je, bez uvrede, Maljković puno zvučnije trenersko ime od Čizmića.

To je druga velika odluka novog četveročlanog povjerenstva kojoj je UO dao ovlasti na jučerašnjoj sjednici, a koju sačinjavaju Dino Perović, Mario Bebić, Branko Ljubičić i Rajko Zurak.

Prva odluka stigla je još jučer u poslijepodnevnim satima, a odnosi se na želju povjerenstva da se sjedne za zajednički stol sa predstavnicima navijačke skupine Tornado, kako bi se pronašao zajednički jezik i kako bi se najbolja navijačka skupina vratila u Krešin dom, ali i dala podršku klubu na gostovanjima.

Nakon što je lavinu zakotrljala ostavka predsjednika UO KK Zadar koju je neuobičajeno uručio email porukom u ponedjeljak, šokantne vijesti sustižu jedna drugu.

Povjerenstvo se odlučilo za još jednu šok terapiju, budući je momčad zapala u potpunu letargiju, a sve se češće spominju i odlasci ključnih igrača Gečevskog, Johnsona i Farmera nakon Torina zbog neizvršenja financijskih obveza od strane kluba. Predstavnik povjerenstva sinoć je obavio razgovor s igračima nakon večernjeg treninga i dogovorio dinamiku plaćanja zaostataka, što su igrači sa zadovoljstvom i prihvatili.

Božo Maljković, jedan je od najvećih trenera poniklih na prostorima bivše države. Rođen je u Otočcu 20. travnja 1952. Osvajač je 4 trofeja pobjednika Eurolige (dva sa splitskm Jugoplastikom, te s Panathinaikosom i Limogesom), a uz to je trenirao brojne europske klubove od kojih su posljednja tri: Malaga, Real Madrid i TAU Ceramica.

Božu Maljkovića smo uz pomoć zajedničkog velikog prijatelja Dina Rađe, dobili malo prije ponoći u njegovom beogradskom stanu gdje je upravo pakirao kovčege za Torino. Nakon naše isprike zbog kasnog poziva, Maljković nam je rekao:

- Kud ste prije saznali!? Trebalo je to biti priopćeno tek sutra na konferenciji za novinare u 11 sati. Što mogu reći? Velika je čast dobiti ponudu velikog Zadra, cijela Europa zna tko je Zadar i što za njega znači košarka. Nisam puno razmišljao, jedino mi je bilo važno da dobijem potvrdu da će u Torinu uz mene biti i Zmago. On je pripremao momčad za Torino i želio sam s njime razgovarati, saznati pojedinačno stanje svakog igrača i vidjeti kakvu je strategiju pripremio protiv Bilbao Basketa. Kad mi je i on osobno potvrdio da će tako biti, sve ostalo smo dogovorili u pet minuta, kaže Maljković.

Zašto idete direktno u Torino, a ne u Zadar, upitali smo Maljkovića.

- Vrlo jednostavno. Nema vremena za suvišna putovanja. Ja sam ionako trebao biti sutra u Torinu kao gost ULEB-a, a i glupo bi bilo putovati u Zadar samo na predstavljanje, pa opet preko Splita i Frankfurta za Torino. Ovako ću nakon razgovora sa Zmagom koji je dogovoren za ujutro u 9 sati početi spremati utakmicu protiv momčadi koju izuzetno dobro poznajem. A kad momčad stigne u Torino, navečer ćemo održati upoznavanje, kratak sastanak i prvi zajednički trening.

Što Maljković može napraviti u dva treninga, što očekuje u utakmici s Španjolcima.

- Nitko ne može napraviti nešto senzacionalno u tako malo vremena. Ali Zmago će biti tamo i kaže mi da su momci motivirani i imaju veliku želju ispraviti sve negativno što im se dogodilo ove sezone. Taj motiv je za mene presudan i vjerujem da ćemo iz njih izvući maksimum. Za što će to biti dovoljno ne pitajte, ali da će se ginuti za svaku loptu u to budite uvjereni.

Kakva je suradnja dogovorena s KK Zadar, na koji vremenski period?

- Za sada do kraja sezone. Pokušat ćemo obraniti naslov prvaka Hrvatske, naravno prije toga osvojiti EuroCup, ako nam se neke karte poslože i to je moguće, zašto ne!? Nakon toga ćemo sjesti za stol i ako klub pokaže želju za dugoročnom suradnjom i prihvati moje uvjete, ne mislim na one financijske, već plan i program rada za naredne 4 godine, onda krećemo u zajedničko stvaranje pravog, moćnog Zadra. Veselim se suradnji sa Zmagom, naše veliko iskustvo i ime koje imamo u Europi puno će značiti i instituciji kao što je KK Zadar.

S Maljkovićem smo dogovorili ekskluzivni intevju u Torinu gdje ćemo ga zajednički bolje upoznati i saznati njegova razmišljanja.

Slijed događanja u dva dana doveo je do toga da KK Zadar trenutačno ima četveročlano povjerenstvo koje vrši dužnost predsjednika, dobiva novog direktora Zmagu Sagadina i novog trenera Božu Maljkovića. U zraku ipak ostaje visiti jedno pitanje na koje nam nitko nije ponudio odgovor - znači li to da Giuseppe Giergia definitivno odlazi iz kluba? No uskoro ćemo saznati i odgovor na to pitanje.

Već prvih nekoliko poteza povjerenstva govore nam kako je došlo do ozbiljnog zaokreta u klupskoj politici te kako pred košarkaškim Zadrom stoje novi, vrlo vjerojatno ponovo blistavi košarkaški dani.
Živi bili, pa vidjeli!

Dragi čitatelji, čestitam vam 1. travnja, dan kada mašta može svašta!


Reci što misliš!