Sport

Atletika

IAAF mijenja pravilo o pogrešnom startu

IAAF mijenja pravilo o pogrešnom startu

Izvršno vijeće Međunarodne atletske federacije (IAAF) napokon je odlučilo promijeniti dosad nelogično pravilo o pogrešnom startu u trkačkim disciplinama na atletskim natjecanjima.

Aktualno pravilo nalaže da se ne diskvalificira natjecatelj koji napravi prvi pogrešni (prerani) start, već onaj koji to učini drugi puta. Međutim, kongres IAAF-a u Berlinu razmatrao je i usvojio promjenu ovog pravila nakon glasovanja. Za promjenu pravila bilo je 97 članova kongresa, protiv nje 55 članova, dok ih je  šestero bilo suzdržano.

Prema novom pravilu, koje će biti u funkciji od početka 2010. godine, diskvalifikacijom će se sankcionirati već prvi pogrešni start. Na taj način će se izbjeći česta produljenja predviđene satnice na atletskim mitinzima i natjecanjima, te mogućnost bilo kakve manipulacije.

- Početak sljedeće godine je idealno vrijeme za uvođenje novog pravila, budući da u 2010. godini nema najvećih natjecanja, pa će svi imati dovoljno vremena za prilagodbu - objasnio je Lamine Diack, senegalski predsjednik IAAF-a.

- Novim pravilom ćemo stati na kraj i ''varalicama'', atletičarima koji su namjerno pogrešno startali kako bi omeli konkurenciju, a bilo je i takvih - dodao je Jorge Salcedo, šef Tehničke komisije IAAF-a.

Dakako, na skorašnjem Svjetskom prvenstvu u Berlinu, od 15. do 23. kolovoza, na snazi će i dalje biti staro pravilo o pogrešnom startu.

Reci što misliš!