Sport

Nogomet, Kvalifikacije za SP

Wembley: Potpuni debakl u režiji Slavena Bilića

Wembley: Potpuni debakl u režiji Slavena Bilića

Bilić kompromitirao svoj trenerski kredibilitet, a Pranjić ponovo darivao Engleze pred 87.319 svjedoka

Hrvatska je na Wembleyju protiv Engleske doživjela najveći poraz u svojoj nogometnoj povijesti, Gordi Albion je potpuno zasluženo slavio  sa čak 5-1 (2-0).

Zbog izostanka Luke Modrića i Vedrana Ćorluke, Slaven Bilić bio je primoran u odlučujući susret kvalifikacija za SP 2010. ući sa poprilično izmjenjenim sastavom, no to nikako ne može biti opradanje za ovakav poraz.

Njegova zamisao sa Pranjićem i Pokrivačem na lijevoj strani pokazala se potpuno promašenom. Dvojac bivših Dinamovaca nije mogao apsolutno ništa protiv Aarona Lenonna koji je baš kao i Theo Wallcott u Zagrebu prošle godine po lijevoj strani radio sve što je poželio i zasluženo ponio epitet igrača utakmice.

Na još veću žalost, Bilić ne da nije uvidio što se njegovoj momčadi događa, već je odlukom da Pranjić ostane (op.a. Pokrivač izašao u poluvremenu) na lijevoj strani režirao najveću blamažu i poraz u povijesti hrvatskog nogometa.

Krenimo iz početka, mjesta na bokovima zauzeli su Pokrivač i Srna dok su stoperska mjesta zauzeli Križanac i Šimunić. Najveće preinake Hrvatska je doživjela u sredini terena, na desnom je krilu od početka krenuo Mandžukić, na lijevom je poziciju zauzeo Pranjić, dok su Vukojević i Kranjčar zauzeli pozicije u sredini veznog reda. Najbliže protivničkim vratima smjestili su se Eduardo i Olić.

Stvari su po Hrvatsku od samog početka krenule očajno, Engleska je od prvog trenutka zagospodarila terenom, a kao rezultat tog pritiska rodio se i vodeći zgoditak već u 8. minuti susreta. 

1-0 Lampard 7' (11 m)

Agilni Lennon probio je lijevu, Pokrivačevu stranu, ušao u šesnaesterac, a Joe Šimunić svojom tromom reakcijom ne uspijeva zaustaviti igrača Tottenhama već ga naočigled ruši pa španjoslkom sucu nije preostalo ništa doli pokazati na bijelu točku. 

Lampard je sa bijele točke bio (pre)precizan, poslavši loptu u donji desni kut Runjinih vratiju za 1-0 vodstvo domaćih i oduševljenje na Wembleyju.

Hrvatska se još nije ni oporavila od šoka, a Lampard je mogao povisiti na 2-0. Još je jednom zaplivao NIkola Pokrivač, potom i Pranjić, odbijena lopta u sredini dolazi do igrača Chelseja koji silovito tuče, ali Runje krajnjim naporom spriječava još jedan zgoditak u svojom mreži.

Prvu pravu priliku Hrvatska je stvorila u 17. minuti, Srna je ubacio s desnog boka, za loptu se u sredini kaznenog prostora izborio Mandžukić, ali je njegov udarac iz okreta završio visoko preko vratiju.

2-0 Gerrard 18'

Prvu neiskorištenu priliku Hrvatske, Englezi su kaznili već u sljedećem napadu. Ponovo je previše prostora ostalo na lijevom boku, Lennon ovog puta nije krenuo u sredinu već se odlučio na ubačaj i na drugoj vratnici pronašao usamljenog Gerrarda koji glavom trese mrežu noemoćnog Vedrana Runje za 2-0 u 18. minuti. 

Hrvatska je nakon drugog primljenog pogotka došla do daha, i konačno povezala nekoliko dodavanja, Ivica Olić se čak i našao u situaciji da krene sam na domaćeg vrara nakon odlične dubinske lopte Mandćukića, ali napadač Bayerna katastrofalno prima loptu i potencijalno velika prilika za Hrvatsku propada.

U 28. minuti Lampard je ponovo natjerao Runju da pokaže svoju kvalitetu, ovog puta je šutirao sa 32 metra, iz slobodnog udarca, ali vratar Lensa ponovo spašava svoju momčad. 

Vižljasti Lennon nije se zadovoljio samo izborenim jedanaestercem i asistenciojom za drugi pogodak, već je nastavio svoj ubojiti ples po lijevoj strani. Nakon dubinske lopte Emila Heskeyja ispala je cijela obrana Hrvatske, a Lennon se našao "oči u oči" s Runjom koji po treći put spašava siguran pogodak u mreži Hrvatske.

Navijač u terenu

Nakon Eduardovog zgoditka za 4-1 na travnjak Wembleya utrčao je jedan hrvatski navijač koji je uspio doći do strijelca Eduarda, te mu je pokušao dati kockasti dres.

Naravno, zaštitari su ga vrlo brzo izveli sa stadiona, a utakmica je normalno nastavljena.

Do kraja poluvremena Heskey je dvaput mogao zatresti hrvatsku mrežu, i to oba puta nakon Lennonovih filigranski preciznih dubinskih lopti koju su obranu Bilićeve momčadi rezale kao najoštrija sablja. Na sreću po Hrvatsku, Runje se oba puta iskazao izvanrednim intervencijama.

Bilić je na poluvremenu u svlačionici ostavio Pokrivača i Olića, a njihova mjesta zauzeli su Rakitić i Petrić pa je Hrvatska u nastavak susreta ušla sa čak sedam napadu skloniijih igrača (nap.a Srna, Pranjić, Kranjčar, Rakitić, Petrić, Mandžukić, Eduardo).

Njegov plan možda bi i urodio plodom, da Eduardo Da Silva nije u svađi sa jedanaestercima na Otoku. Naime, Mandžukić se 54. minuti na desnoj strani izborio za jednu loptu, ubacio u sredinu za Dudua kojeg hravačkim zahvatom s leđa ruši Johnson, ali jedini zvižduk začuo se sa tribina Wembleyja.

3-0 Lampard  59'

Prilika za povratak u susret tako je propala budući je Engleska još jednom kapitalizirala očajnu Pranjićevu igru večeras. Omaleni Osječanin ovog puta nije uspio zaustaviti Johnsona na desnoj strani, branič Engleske je nabacio, a Lampard u sredini, kraj skamenjenog Križanca samo glavom skreće loptu u hrvatsku mrežu za 3-0 u 59. minuti.

4-0 Gerrard 66'

Da stvar bude gora, Pranjić je i nakon toga ostao na terenu, pa je u 66. minuti  "skuhao" i četvrti pogodak u Runjinoj mreži. Jednu loptu koju je trebalo samo "nabiti što dalje" on je doveo do svoje korner linije i nakon nekakvog tehniciranja nabio na pamet preko glave. Lopta je u sredini došla do Gerrarda, koji ju je brzo proslijedio na desni bok Rooneyju, a potom i glavom u mrežu proslijedio njegov centaršut za 4-0.

4-1 Eduardo  72'

U 72. minuti, Hrvatska je smanjila na 4-1, a malenu satisfakciju je doživio Eduardo, postigavši pogodak pred publikom koja mu je zviždala prilikom svakog dodira s loptom. Dudu je prvo tukao glavom, Green je obranio, lopta je došla do Mandžukića čiji udarac engleski vratar također brani, ali lopta dolazi do Eduarda koji je zakucava u mrežu.

5-1 Rooney 77'

Na konačnih 5-1 povisio je Wayne Rooney u 77. minuti, nakon katastrofalne pogreške danas najboljeg hrvatskog igrača - Vedrana Runje. Naime, vratar Lensa je jednu povratnu Križančevu loptu potpuno promašio i tako samo proslijedio do napadača Manchester Uniteda kojem nije bilo teško zatresti praznu mrežu.

Sramotno loše postavljena momčad i potpuno konfuzna igra najviše idu na teret izborniku Biliću, kojemu je iskusni lisac Capello pripremio "trapulu" u koju je naš izbornik upao s obje noge.

Ovaj poraz će nas svih još dugo peći, ali treba priznati da je večeras pobijedila puno bolja reprezentacija kojoj od srca treba čestitati na večerašnjoj pobjedi i plasmanu na SP u Južnoj Africi. Uvjereni smo također kako će Engleska bez obzira na osiguran plasman na SP do kraja kvalifikacija odigrati profesionalno i kvalitetno i na taj način pomoći Hrvatskoj u borbi za doigravanje.

Ovaj poraz pod hitno treba arhivirati i okrenuti se nastavku kvalifikacija. Ostalo nam je još gostovanje u Kazahstanu, to je utakmica koju svakako treba dobiti i čekati pozitivan rasplet iz Kijeva. Dovoljno je da Engleska iščupa barem bod i Hrvatska će naći svoje mjesto u doigravanju za preostala četiri europska mjesta. Nadamo se da će tako i biti.

 

 


Reci što misliš!