Sport

Nogomet, Škotski Premiership

Škotski Premiership: Ususret Old Firm derbiju

Škotski Premiership: Ususret Old Firm derbiju

U nedjelju se u sklopu 9. kola igra najveći derbi škotskog nogometa. Riječ je, naravno, o Old Firm derbiju, susretu Celtica i Glasgow Rangersa.

Prvi je to ovosezonski susret tih dvaju škotskih giganta, a domaćin mu je Celtic na Parkheadu.

Riječ je o dvoboju momčadi koje su ove sezone u osam dosadašnjih kola ostvarili maksimalne učinke i upisali osam pobjeda.

Susret Celtica i Rangersa spada među najveće derbije u svijetu nogometa, a prvi je Old Firm odigran davne 1988. godine. Ukupno su klubovi između sebe osvojili čak 95 naslova u škotskom prvenstvu i 67 naslova u Škotskom kupu, te su daleko najtrofejniji škotski klubovi. Nedjeljni će susret biti 389. po redu Old Firm derbi, s tim da su Rangersi uspješniji sa 155 pobjeda. Celtic je trijumfirao 140 puta, dok su 93 susreta završila neodlučeno.

Sredinom tjedna Rangersi su igrali susret Lige prvaka protiv Valencije na Old Firmu. Završilo je podjelom bodova 1-1, a iako su igrali dvoboj najelitnijeg klupskog nogometnog natjecanja, Rangersi su mislima bili okrenuti derbiju sa Celticom. Svjedoči tomu najbolje i iskren odgovor veznjaka Rangersa Stevena Davisa na pitanje koja je utakmica momčadi s Ibroxa važnija, ona s Valencijom ili Celticom?

- Mislim da svi znaju odgovor na to pitanje - kazao je Davis.

Rangersi su u dosadašnjem dijelu sezone u domaćem prvenstvu prakticirali formaciju 4-4-2, što je rezultiralo s osam pobjeda u isto toliko susreta i gol-razlikom 22-7, što ih čini najefikasnijom momčadi lige. Istovremeno, menadžer Rangersa Walter Smith u Ligi prvaka je prakticirao pomalo zastarjeli 4-5-1 sustav, orjenitirajući se na kontranapade.

Celtic je nakon ispadanja iz europskih natjecanja svu energiju usmjerio na domaće prvenstvo i Kup. U prvenstvu će pokušati prekinuti dvogodišnju dominaciju ljutog rivala, a pod vodstvom trenera Neila Lennona igraju vrlo dobro.

Celticov menadžer u izjavama uoči susreta iskazuje veliki respekt spram sljedećeg protivnika:

- Rangersi igraju bolji nogomet nego li im često ljudi za to odaju priznanje. Imaju dobre nogometaše poput Davisa, Millera Bougherre i Naismitha. Moramo stoga biti jako oprezni, moramo biti čvrsti na lopti i koncentrirani u obrani, te se posbice čuvati kontranapada i kornera.

Na pitanje što očekuje od utakmice, Lennon je rekao:

- Poput svih derbija i ovaj je jako teško predvidjeti. Oni igraju dobro i svakako su prijetnja, ali i mi smo dobri i dat ćemo sve od sebe. Igramo s puno samopouzdanja i prenijet ćemo to i na ovaj susret.

S druge strane, menadžer Rangersa Walter Smith također je odao priznanje Celticu na igrama u dosadašnjem dijelu sezone:

- Otkako je Neil došao u klub (krajem prošle sezone, op.a.), napravio je nekoliko hrabrih odluka i promijenio dosta igrača. Očekivao sam da će proći određeni period prilagodbe, pa da će Celtic igrati nekonstantno, ali oni imaju isti broj bodova kao i mi, što dovoljno govori samo za sebe.

Zanimljivosti:

* U posljednjih osam susreta ovih sastava svaka je strana upisala po tri pobjede, dok su dva dvoboja završila neodlučeno. U posljednjem međusobnom dvoboju igranom 4. svibnja Celtic je na Parkheadu slavio 2-1. Prethodno je Celtic propustio slaviti u tri domaća susreta protiv Rangersa (dva remija i pobjeda Rangersa).

* Čak je 11 od 22 ligaška pogotka Rangersa ove sezone postigao Kenny Miller.

* S obzirom na brojne prinove u ljetnom prijelaznom roku, Celtic bi u nedjelju u svom sastavu mogao imati brojna imena koji će zaigrati u Old Firm derbiju po prvi put. To su Fraser Forster, Emilio Izaguirre, Daniel Majstorovic, Jos Hooiveld, Cha Du-Ri, Joe Ledley, Efrain Juarez, Niall McGinn, Daryl Murphy, Gary Hooper i Anthony Stokes. S druge strane, užarenu bi atmosferu derbija premijerni put mogli osjetiti Vladimir Weiss, James Beattie i Richard Foster.

Forma:

Celtic:

POBJEDA Dundee United 2-1 (vani) Premiership 17. listopada

POBJEDA Hamilton 3-1 (doma) Premiership 2. listopada

POBJEDA Hibernian 2-1 (doma) Premiership 25. rujna

POBJEDA Inverness 6-0 (doma) Insurance Cup 22. rujna

POBJEDA Kilmarnock 2-1 (vani) Premiership 19. rujna

Rangers:

REMI Valencia 1-1 (doma) Liga prvaka 20. listopada

POBJEDA Motherwell 4-1 (doma) Premiership 16. listopada

POBJEDA Hearts 2-1 (vani) Premiership 2. listopada

POBJEDA Bursaspor 1-0 (doma) Liga prvaka 29. rujna

POBJEDA Aberdeen 3.2 (vani) Premiership 26. rujna

Vjerojatni sastavi:

Celtic (4-4-2): Forster - Izaguirre, Majstorović, Wilson, Loovens - Maloney, Ledley, Ki, Stokes - Samaras, Hooper

Rangers (4-5-1): McGregor - Whittaker, Bougherra, Weir, Papac - Broadfoot, Naismith, Davis, Edu, Weiss - Miller

Izostanci:

Celtic: Daryl Murphy i James Forrest propustit će susret zbog ozljede gležnja, dok je upitan nastup Charlie Mulgrewa i Thomasa Rognea zbog lakših ozljeda bedrenog mišića. Scott Brown i Beram Kayal već su dulje vrijeme van pogona.

Rangers: Veliko je ohrabrenje za menadžera Waltera Smitha povratak Kirka Boadfoota i Leeja McCullogha nakon oporavka od ozljede stopala, odnosno prepona, dok i dalje ne može računati na hrvatskog reprezentativca Nikicu Jelavića zbog ozljede desne potkoljenice.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.