Sport

Australian Open

Australian Open: Čilić dočekao Nadala

Australian Open: Čilić dočekao Nadala

Protiv prvog tenisača svijeta i prvog nositelja Australian Opena, Španjolca Rafaela Nadala, igrat će Marin Čilić u osmini finala prvog Grand Slam turnira u godini.

Sraz s Hrvatom, njihov drugi međusobni ogled na Touru, Nadal je izborio posljednjim mečom trećeg kola, u kojem je pobijedio 18-godišnjeg Australca hrvatskog podrijetla Bernarda Tomica. Bilo je 6-2, 7-5, 6-3 za Španjolca nakon dva i pol sata igre.

Tomic je na trenutke dokazivao svoj potencijal probijavši snažnim udarcima s osnovne linije Nadalov obrambeni gard. Ipak, pokazao je zabrinjavajuću količinu nestrpljivosti žureći se što prije napasti Nadala te ga pokušavajući napadati često iz neizgrađenih pozicija. Rezultiralo je to velikim brojem neprisiljenih pogrešaka (49), premda ih je i Nadal imao poprilično (32).

Nezrelost u igri zasad još uvijek nadmašuje talent 18-godišnjaka, nakon čijeg su ispadanja Australci ostali bez predstavnika u seniroskim pojedinačnim turnirima.

U prvom je setu inače Nadal dvaput breaknuo Tomica. U drugom je setu Australac senzacionalno poveo 4-0. Nadal je uspio smanjiti na 4-2, nakon čega je Tomic na svom servisu imao 40-15 za 5-2 vodstvo. Izgubio je, međutim, četiri poena u nizu. Posljednji je bio dvostruka servis-pogreška.

Tomic je potom samo prolongirao Nadalovo osvajanje drugog seta (7-5). Već na otvaranju treće dionice igre Tomic je opet pokleknuo na svom početnom udarcu koji je, također, izgubio i u posljednjem gemu meča za 6-3 pobjedu Španjolca.

Dosad su u karijeri Čilić i Nadal igrali smo jednom: u polufinalu Pekinga pretprošle godine. Čilić je deklasirao Španjolca, u to vrijeme povratnika na terene nakon dugog izbivanja zbog tendonitisa, 6-1, 6-3.

U meču koji je prethodio Nadalovu i Tomicevu Austrijanac Jürgen Melzer došao je do uspjeha karijere u Australian Openu plasiravši se među 16-oricu najboljih u ždrijebu. To mu je olakšao Cipranin Marcos Baghdatis predajom u četvrtom setu, pri 6-7(5), 6-2, 6-1, 4-3 vodstvu Austrijanca.

Finalist u Melbourne Parku otprije pet godina povukao se zbog ozljede prepona. Zbog istog se problema povukao s prošlotjednog turnira u Sydneyju.

Protivnik Melzeru u osmini finala bit će Britanac Andy Murray.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.