Sport

Nogomet, UEFA Europa Liga

Europa liga: Ispao i City, Metalist čudesno okrenuo Olympiacos

Europa liga: Ispao i City, Metalist čudesno okrenuo Olympiacos

Nakon Manchester Uniteda i gradski rival City oprostio se od Europa lige u osmini finala, a uz dramu na Etihadu, veliki su preokret napravili i nogometaši Metalista koji su s dva gola u završnici izbacili Olympiacos.

Engleska više nema predstavnika u Europa ligi, dok će u četvrtfinalu tri kluba imati Španjolci. Nakon ispadanja Uniteda sada se i City može koncentrirati na borbu za naslov u Premiershipu. Sporting koji slovi za momčad koja se ne snalazi baš najbolje na gostovanjima, šokirala je Etihad vodstvom 2-0 nakon prvog poluvremena.

Poveli su gosti iz Lisabona iz odlično izvedenog slobodnog udarca iskosa s lijeve strane. Fernandez je snažnim udarcem poslao loptu pored živog zida uz lijevu vratnicu Joea Harta koji je, čini se, ipak trebao bolje reagirati. Kada je Wolfswinkel povisio na 2-0 izgledalo je kako dramatike u ovom ogledu neće biti. No, menadžer Manchester Cityja Roberto Mancini u nastavku je uz Sergija Agüera i Marija Balotellija u napad ubacio i Edina Džeku pa je u zadnjih pola sata krenuo preokret.

Prvo je u 60. minuti Agüero smanjio na 2-1, a 15 minuta kasnije je upravo na vižljastom argentinskom reprezentativcu Neto na korak u vlastitom šesnaestercu načinio prekršaj za najstrožu kaznu. Siguran realizator bio je Balotelli pa je domaća momčad jurnula po još dva gola potrebna za četvrtfinale. Polovično su uspjeli u tom naumu nakon kornera kojeg je s lijeve strane izveo Kolarov - Džeko je prebacio na drugu vratnicu, a iz gužve je Agüero doveo City u vodstvo. Unatoč silnom pritsku gosti su izdržali, a u doslovno zadnjim sekundama šansu za prolazak svoje momčadi propustio je vratar "građana" Joe Hart koji je došao pripomoći napadu.

Veliki preokret uz promašeni jedanaesterac viđen je u Ateni gdje je Olympiacos nakon pobjede u Harkivu protiv Metalista vodio 1-0 i u uzvartu do zadnjih 10 minuta. Junak gostiju na koncu je bio srpski napadač Marko Dević koji se prvo propisno osramotio u 77. minuti. Naime, tada je odlučio izvesti jedanaesterac poznatom "panenkom", no domaći vratar ga je pročitao, ostao na mjestu i na očaj Ukrajinaca mirno pokupio loptu. No, Metalist je u 81. minuti preko Villagre ipak poravnao, a potom je nekadašnji član Voždovca Dević 5. pogotkom u Europa ligi odveo svoju momčad među osam najboljih u 86. minuti.

Schalke je nakon minimalnog poraza u Nizozemskoj (1-0) u režiji prvog "topnika" ovog natjecanja i također Nizozemca Klaasa Jana Huntelaara demolirao Twente 4-1. Huntelaar je zabio tri puta za ukupno 9 pogodaka u Europa ligi, a Jones je jednom bio strijelac.

Madridski Atletico rutinski je odradio uzvrat kod turskog Beşiktaşa nakon 3-1 s Vicente Calderona. I u turskoj prijestolnici su igrači Diega Simeonea slavili, ovaj puta s 3-0, a recimo i da je asistent kod prvog pogotka bio nekadašnji član upravo turskog velikana, Arda Turan.

Europa liga, osmina finala, uzvrati:

Schalke - Twente 4-1, prva utakmica 0-1 (Huntelaar 29, 57-11m, 81, Jones 71 / Janssen 14),

Manchester City - Sporting 3-2, 0-1 (Agüero 60, 82, Balotelli 75-11m / Fernandez 33, Wolfswinkel 40)

Beşiktaş - Atletico Madrid 0-3, 1-3 (Adrian 26, Falcao 83, Salvio 90)

Olympiacos - Metalist 1-2, 1-0 (Marcano 14 / Villagra 81, Dević 86)

Athletic Bilbao - Manchester United 2-1, 3-2 (Llorente 23, De Marcos 66 / Rooney 80)

Hannover - Standard 4-0, 2-2 (Abdellaoue 4, Kanu 21-ag, 73-ag, Pinto 90+2)

PSV - Valencia 1-1, 2-4 (Toivonen 64 / Rami 47)

Udinese - AZ Alkmaar 2-1, 0-2 (Di Natale 3-11m, 15 / Falkenburg 32)


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.