Sport

Košarka, A-1 liga za prvaka

Fenomenalni Sobin odveo Split u doigravanje i na korak od ABA lige

Fenomenalni Sobin odveo Split u doigravanje i na korak od ABA lige

Sobin - 15/15 iz igre, 11 skokova, 5 asistencija i 5 ukradenih lopti za valorizaciju 54!

Split je na Gripama u zaostaloj utakmici 10. kola pobijedio Zagreb (82:70) čime je matematički osigurao doigravanje te došao na korak od trećeg mjesta.

Gripe ponovno slave! Košarkaši Splita svladali su aktualnog prvaka Hrvatske (82:70) i time 16. put ove sezone protivnika na parketu dvorane na Gripama ostavili bez pobjede.

No slavlje je još veće jer je pobjeda nad Zagrebom označila dohvat treće Lige za prvaka koju "žuti" do kraja trebaju sačuvati kako bi naredne sezone besplatno sudjelovali u regionalnoj ABA ligi. Pjesmom i pljeskom preko dvije tisuće navijača ispraćeni su igrači Splita s parketa uz zvuke himne Jugoplastike, piše Dalmacijanews.

Bolje su od samog početka krenuli "mravi“, držali se u vodstvu a u šestoj minuti imali su i osam koševa prednosti (11:19) kada su trice pogodili Markota i Šarić. No tada kreće show "žutih": najprije su s tri brza napada izjednačili (20:20), a potom i pobjegli na 11 koševa prednosti (31:20). Bila je to nevjerojatna serija 20:2 za izabranike Nikše Bavčevića. Zagreb je djelovao konfuzno, nije bilo rješenja u napadu, no otvorilo im se sredinom druge četvrtine. Uzvraćaju u naletu, rade svoju seriju 15:3 i utakmicu vraćaju u egal. Doslovce, jer se na odmor otišlo sa 41:41.

Obje su momčadi imale loš postotak ubačaja šuta za tri (Split 2/8, Zagreb 5/16), ali su zato bili skakački raspoloženi: u prvih dvadeset minuta prikupili su 17 odnosno 19 skokova.

Nastavak ponovno nudi tvrdu igru, poen po poen, ali prvi u osjetnu prednost dolaze "žuti" +5 (`28.) da bi pola minute prije kraja četvrtine Babić zakucao za plus sedam, a potom pogodio slobodno bacanje (62:54). Lijepo je bilo vidjeti na otvaranju posljednjih deset minuta prednost "žutih" od ravno deset poena. Postojala je bojazan da se ne dogodi kakva "crna rupa" koja bi goste iz Trnskog ponovno vratila u život no izabranici Nikše Bavčevića potpuno su razbili Zagrepčane.

Kakva je samo bila atmosfera na zalasku utakmice, posebno kada je Sobin zakucao - Gripe su eksplodirale, odjekivalo je "Gazi, purgere". Kapetan je bio apsolutni heroj posljednje četvrtine, enigma za obranu Zagreba ubacio je 15 poena ne dopuštajući infarktnu završnicu. A kada je Mimica tri minute prije kraja pogodio tricu za 80:65 slavlje i pjesma nisu prestajali.

Na kraju pobjeda Splita od dvanaest poena razlike čime je treće mjesto praktički osigurano tri kola prije kraja. Vrata ABA lige širom su otvorena, samo čekaju "žute" da kroz njih prođu...

KK Split – KK Zagreb 82-70 ( 25-20, 16-21, 21-13, 20-16)

KK Split: Subotić (6), Vujčić (12), Babić (9), Dijan (11), Sobin (32), Grgurević (2), Mimica (10)

KK Zagreb: Muloamerović (15), Novačić (8), Markota (21), Rančić (5), Ožbolt (11), Šarić (10)


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.