Sport

Jedrenje

Weymouth: Hrvati odlični i u lošim uvjetima

Weymouth: Hrvati odlični i u lošim uvjetima

Dva dana do kraja regate Svjetskog kupa u britanskom Weymouthu Tonči Stipanović je treći u Laseru, Šime Fantela i Igor Marenić četvrti u 470, Ivan Kljaković Gašpić sedmi u Finnu, a Pavle Kostov i Petar Cupać deveti u 49er-u.

Preko 40 čvorova vjetra zapuhalo je poslijepodne u Weymouthu. Sutra se očekuje još i jače u prvom dijelu dana, a zbog očekivane plime i moguće poplave organizatori su naložili svima da moraju napustiti mjesto održavanja regate, Weymouth and Portland Sailing Academy, do 20 sati. Kiša pada neumorno cijeli dan. Što je najgore, domaćini nam sa smiješkom kažu da je to englesko ljeto i da tako može biti i na Olimpijskim igrama u kolovozu.

S velikim oprezom pristupilo se današnjem natjecanju, upravo zbog prognoze koja se i ostvarila. Na vanjskim regatnim poljima jedrili su danas samo 470, Laseri i Radiali. Daskaši, 49eri i Finn su jedrili na regatnom polju unutar luke. Za Zvijezde je natjecanje danas otkazano. Daskaše je u drugom plovu dana vjetar doslovno pomeo, samo 17 ih je u floti od 58 stiglo do cilja, ostalima je prijetilo da ih vjetar zalijepi na stijene pa su odustali i vratili se na kopno. Veliki problem je zbog guste kiše bila i vidljivost, nisu se vidjele oznake, na trenutke niti flota.

Tonči Stipanović iskoristio je danas dobro situaciju s tijesnim bodovima u Laseru, i s mora se nakon sedmog i osmog plova vratio kao trećeplasirani.

- Danas sam vrhunski jedrio niz vjetar, što nije bio slučaj prošlih dana. U prvom plovu dana sam se i prevrnuo na oznaci jer mi Čileanac nije dao prostora. Bio sam oko 30. mjesta kad sam se ispravio, i udario sam gas do daske i ušao 12. U drugom plovu sam uglavnom bio drugi, u trećoj stranici u vjetar ponestalo je malo snage i nisam reagirao na dvije promjene smjera vjetra tako da su me prošla dvojica do cilja, međutim jako sam zadovoljan kako sam danas jedrio - kazao je Tonči.

Daniel Mihelić je 29. Prvo mjesto drži Australac Tom Slingsby.

Šime Fantela i Igor Marenić također su napravili dva koraka naprijed i stigli do četvrtog mjesta poretka klase 470.

 - Dobro smo otvorili finalno jedrenje, s petim i drugim ulazom, zadovoljni smo, iako smo imali jednu grešku u prvom plovu. Nakon starta smo se prevrnuli jer mi je ispalo kormilo iz ruke. Ispravili smo brod i nastavili „gristi" jer bili smo na začelju i radili smo punom parom da bi dostigli grupu. Odličnim jedrenjem i odličnom taktikom uspjeli smo ući u cilj kao peti, tako da smo s tim plovom više zadovoljni nego s drugim u kojem smo bili drugi. Uvjeti na moru nisu bili nimalo laki, kiša cijelo vrijeme, prva oznaka se uopće ne vidi. Bilo je nadasve zanimljivo i izazovno - rekao je Šime Fantela.

Vode Australci Belcher/Page.

U jedinom plovu za Finn danas Ivan Kljaković Gašpić je kasnio na startu, čime je dosta zgubio i ušao 20. u cilj, s čime nikako nije bio zadovoljan. U ukupnom poretku ostao je i dalje visoko plasiran, na sedmom mjestu. Prvi je Britanac Giles Scott.

S dobrim jedrenjem nastavili su Pavle Kostov i Petar Cupać u 49er-u, koji je danas također jedrio samo jedan plov. S 11. ulazom u cilj u prvom plovu zlatne finalne skupine napredovali su za jedno mjesto u ukupnom poretku, deveti su.

- Još jedan dobar dan za nas, u zlatnoj skupini ponovno dobro jedrenje, ide nas na regatnom polju Weymoutha, i lani smo ovdje dobro jedrili. - kaže Petar Cupać.

Na prvom mjestu su Australci Outteridge/Jensen.

Marin i Dan Lovrović su 14. u Zvijezdi, Enia Ninčević i Romana Župan 16. u ženskom 470, a Tina Mihelić se u Laser Radialu nalazi na 17. mjestu. Daskaši su, kako je već navedeno, jedrili poslijepodne po najjačem vjetru, poslijepodne, na udare preko 30 čvorova. Luka Mratović je nakon osam jedrenja 38.

Sutra se očekuje olujni vjetar i upitno je hoće li se jedriti. Ako se ne bude jedrilo aktualni plasmani hrvatskih jedriličari koji su van prvih deset će biti ujedno i konačni, a oni koji su unutar prvih deset u četiri discipline - Laser, 470m, Finn i 49er, jedrit će u subotu 09.06. finalni plov za odličja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.