Sport

Nogomet, Kvalifikacije za SP 2014

CONCACAF kvalifikacije: SAD i Kostarika osigurali SP!

CONCACAF kvalifikacije: SAD i Kostarika osigurali SP!

Reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država i Kostarike izborile su plasman na Svjetsko prvenstvo iduće godine u Brazilu. Amerikancima je to pošlo za rukom sedmi puta zaredom.

Američka selekcija, koju vodi njemački stručnjak Jürgen Klinsmann, svladala je uz veliku pomoć bučnih navijača u Columbusu Meksiko s 2-0. Američki vratar Tim Howard u prvom je poluvremenu trima dobrim intervencijama održao rezultat 0-0, a u nastavku su golove za domaću momčad postigli Eddie Johnson u 49. minuti i Landon Donovan u 78.

Po završetku utakmice Amerikanci su mogli slaviti pobjedu, ali tek nakon što su saznali da Panama nije uspjela u gostima svladati Honduras, završilo je 2-2, postalo je jasno da su i matematički osigurali svoj odlazak u Brazil i onda je slavlje bilo potpuno.

- Toliko sam ponosan na ovu momčad i što sam njezin dio. Uložili smo puno truda za ovaj uspjeh i ostvarili ga pred ovom našom divnom publikom. Ovakve večeri su za uživanje - rekao je Donovan, najbolji strijelac u povijesti američke reprezentacije sa 56 pogodaka u 151 nastupu.

Kostarika je za potvrdu svog plasmana na Svjetsko prvenstvo trebala jedan bod u Kingstonu kod Jamajke kojeg je i osvojila, završilo je 1-1. Gosti su mogli i pobijediti nakon vodećeg pogotka Brenesa u 75. minuti, ali je Andreson u drugoj minuti sudačke nadoknade ipak spasio jedan bod domaćinima.

Uz SAD sa 16 bodova i Kostariku s 15, koji su sigurni za odlazak u Brazil, najbliži tome je Honduras koji ima 11 bodova. Tri boda manje imaju Panama i Meksiko, dok je bez izgleda Jamajka.

Meksikanci, snažna sila u CONCACAF zoni, morat će se dobro pomučiti kako bi osigurali barem dodatne kvalifikacije i zadržali izglede za plasman na Svjetsko prvenstvo. Vjerojatno će im odlučujuća biti iduća utakmica kod kuće 11. listopada protiv Paname.

CONCACAF kvalifikacije za SP, 7. kolo:

SAD - Meksiko 2-0 (Johnson 49 - Donovan 78)

Jamajka - Kostarika 1-1 (Andreson 90+2 / Brenes 75)

Honduras - Panama 2-2 (Costly 27, Palacios 61 / Torres 50, 90)

Redoslijed: 1. SAD 16, 2. Kostarika 15, 3. Honduras 11, 4. Panama 8, 5. Meksiko 8, 6. Jamajka 4


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.