Sport

Otvoreno Prvenstvo Hrvatske za olimpijske klase, Opatija, 24.- 27.10.2013.

Najbolji hrvatski jedriličari kreću prema Opatiji

Najbolji hrvatski jedriličari kreću prema Opatiji

Među laserašima niz je mladih momaka i cura koji će sigurno dati sve od sebe da pokušaju iznenaditi one koji su im uzor

Došlo je vrijeme da se naši najbolji jedriličari ogledaju i za naslove državnih prvaka. Međunarodni dio sezone završio je za gotovo cijelu reprezentaciju, ono što je još preostalo je Svjetsko prvenstvo za olimpijski samac Laser u studenom u Omanu, a svi ostali su natjecateljsku 2013. na međunarodnim poljima zaključili.

Od 24. do 27. listopada ispred Opatije jedrit će Tina Mihelić, Tonči Stipanović, Šime Fantela i Igor Marenić, Ivan Kljaković Gašpić, Milan Vujasinović, Daniel Mihelić, Enia Ninčević i Romana Župan...Majstori koji svojim jedriličarskim umijećem i znanjem su i ove sezone zadivili svijet nadmetat će se za državna odličja, i pokazati mladim snagama kako to rade najbolji na svijetu.

Sezona je bila duga i naporna za naše jedriličare, ali i vrlo uspješna. Svjetsko zlato Tine Mihelić, europsko zlato Tončija Stipanovića, europska bronca Šime Fantele i Igora Marenića, četiri medalje na Mediteranskim igrama, tri zlata i jedno srebro...malo je reći da smo zadovoljni sezonom. A ona još nije gotova, još čekamo studeni, gdje vjerujemo da bismo se još mogli radovati.

Zbog opsežnog međunarodnog kalendara naše najbolje jedriličare zaista rijetko vidimo u hrvatskim vodama. Malo u uvodnom dijelu sezone u ožujku u Splitu i na državnom prvenstvu koje smo ove godine povjerili Jedriličarskom klubu Opatija.

Radujemo se što ćemo ih malo vidjeti na djelu - kazala je predsjednica Hrvatskog jedriličarskog saveza Anka Mrak Taritaš, koja će flotu posjetiti u petak i subotu. Najveća flota očekivano bit će u muškom i ženskom samcu, Laseru i Laser Radialu, gdje će nastupiti i Tina Mihelić, Tonči Stipanović i Daniel Mihelić. Među laserašima niz je mladih momaka i cura koji će sigurno dati sve od sebe da pokušaju iznenaditi one koji su im uzor.

Ništa slađe ne bi im bilo, a jedrenje je takav sport da iznenađenja uvijek može biti, pogotovo u klasičnim prevrtljivim opatijskim uvjetima. Šime Fantela i Igor Marenić će vjerojatno najveću konkurenciju za državno zlato imati u Eniji Ninčević i Romani Župan, s obzirom da dvojci nemaju veliku flotu, jedrit će se u mješovitoj konkurenciji. U teškom samcu Finnu bit će zanimljivo vidjeti dvoboj petog s Olimpijskih igara 2012. Ivana Kljakovića Gašpića i četvrtog s ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva Milana Vujasinovića.

Zbog premalog broja sudionika prvenstvo se neće održati za daskaše i 49er, tako da će od reprezentativaca u Opatiji nedostajati Pavle Kostov i Petar Cupać, te Luka Mratović.

Uz olimpijske klase istovremeno će se održati i državno prvenstvo za klasu Šljuka, gdje jedre mahom veterani, te regata za juniorski Laser 4.7. Četvrtak 24. listopada prvi je dan jedrenja, u nedjelju 27. listopada se dijele medalje.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.