Sport

Tenis

Čilić: Razočaran sam, ali se veselim nastavku sezone

Čilić: Razočaran sam, ali se veselim nastavku sezone

Hrvatski tenisač Marin Čilić okončao je nastup na prvom Grand Slam turniru sezone, Australian Openu, porazom od Francuza Gillesa Simona nakon pet iscrpljujućih setova.

Simon je slavio s 4-6, 7-6(4), 6-7(3), 6-3, 6-2, u meču u kojem je naš tenisač propustio previše prilika da bi u konačnici zaslužio upisati prvu pobjedu protiv francuskog tenisača. Čilić je, podsjetimo, nakon dobivenog prvog seta u dva navrata servirao za vodstvo 2-0, no nije uspio, a Simon je to iskoristio za poravnanje na 1-1.

Dan nakon teškog meča koji je završio oko jedan sat iza ponoći Čilić je razgovarao s francuskim novinarom.

Kako se osjećate danas nakon iscrpljujućeg jučerašnjeg dana?

- Osjećam se razočarano nakon jučerašnjeg poraza i jako puno šansi da dobijem meč protiv Simona. No želim istaknuti da je bio jako težak dan, vrlo iscrpljujuć, u kojem je moralo biti primjenjeno i pravilo prekida meča zbog previsoke temperature. Nije bilo lako cijeli dan provesti u klubu (Melbourne Parku), odradio sam zagrijavanje rano ujutro, imao sam zakazan meč oko jedan sat popodne, no sve se razvuklo, a ja sam bio gotov tek oko jedan iza ponoći. Nije bilo jednostavno, no profesionalci smo i moramo biti pripremljeni na sve.

Kada pogledate završnicu meča morate priznati da Simon i dalje pripada najvišoj teniskoj eliti, jer je odigrao neke fenomenalne udarce.

- Tako je. Simon je u ta posljednja dva, tri gema pokazao da nije bez razloga bio u Topu 10 i da nije bez razloga posljednjih godina među najboljim defanzivnim igračima na Touru. Njemu i odgovaraju malo teži uvjeti, nakon te kiše bila je i velika vlaga tako da nisam dobivao besplatne poene na svom servisu, što mi je znatno otežalo posao. On je sve to znao iskoristiti, odigrao je fenomenalno zadnjih nekoliko gemova, no ja sebi nemam što za predbaciti, ali još uvijek žalim za tim drugim setom koji je bio stvarno ključan.

Jučer ste tijekom imali dosta prilika tijekom meča. Možemo li reći da je ključan trenutak bio izgubljeni servis za osvajanje drugog seta? Jer da ste otišli na 2-0 možda bi to bila u potpunosti druga priča.

- Da definitivno bih izdvojio taj prekid na 6-5, 5-4 kada sam trebao servirati za drugi set. Počele su grmljavine, kiša se spremala spustiti i to me dosta omelo. Nakon povratka na teren nisam reagirao dobro, pogotovo na vlastitom servisu gdje sam propustio u dva navrata završiti set. Vratio sam Simona u meč, no potom sam sjajno otvorio treći set (4-0). Međutim, nakon prekida sam imao jako puno problema na servisu i rekao bi da sam jako slabo servirao. Kako je meč odmicao tako je voda išla na njegov mlin. On je četvrti i pet set odigrao bez greške, iako sam ja imao neke prilike. No svaki put kada bi odigrao dobar poen, čak i na break-loptu, on bi odigrao sjajan udarac. Vjerujem da bi priveo meč kraju u svoju korist da sam dobio taj drugi set.

- Evo završila je i australska turneja, nažalost porazom. Okrećem se Zagrebu i sezoni u dvorani. Osjećam se ok, ali i dalje osjećam oscilacije u igri, no to je normalna stvar nakon poduže stanke. Veselim se turniru u Zagrebu gdje igram tradicionalno dobro i nadam se da ću na njemu podići svoju formu.

Kakav je prvi zaključak nakon prvog odrađenog Grand Slama s novim trenerom?

- Osjećam da imam neke nove stvari u svojoj igri. Raspolažem s nekim novim udarcima, bolje raspolažem sa servisom, no sve to mora postati konstanta. Moram biti u stanju tijekom meča ispaliti 10, 15 aseva koji će mi omogućavati lagodniju igru i uz to nadam se i da će ostatak igre funkcionirati bolje i da ću igrati opuštenije. Osjetilo se u mečevima u kojima sam loše servirao da još ne funkcioniram najbolje i da mi još treba natjecateljskih mečeva. No kroz mečeve i turnire vratit će mi se i samopouzdanje, moja će igra biti još bolja, a tome se jako veselim. Sretan sam što je Goran uz mene. Rekao mi je dosta dobrih stvari, a sada je na meni da iskoristim ono što mi je urođeno i da uz par novih stvari počnem ostvarivati dobre rezultate.

Kakav je daljni plan turnira Marina Čilića?

- Očekuju me Zagreb i Rotterdam. Nakon toga je Delray Beach u Americi. Nadam se da će ta dvoranska turneja donijeti bolju igru i bolje rezultate, da će mi se vratiti stabilnost u igri, te stabilnost u udarcima. Nadam se dobroj posjećenosti turnira u Zagrebu, jer je ove godine turnir veoma jak. Raonic, Haas, Mayer, Kohlschreiber, Karlović, Dodig... Možemo očekivati sjajan turnir. Nadam se da ćemo mi Hrvati odigrati sjajan turnir još jednom.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.