Sport

Na sjednici održanoj 12. svibnja

HOO: Vijeće usvojilo Nacionalni program sporta

HOO: Vijeće usvojilo Nacionalni program sporta

Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) usvojilo je na sjednici održanoj 12. svibnja prijedlog Nacionalnog programa sporta za razdoblje 2014.-2022.

Dokument je izrađen nakon što je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), ispunjavajući svoju obavezu iz Zakona o sportu, krenulo u izradu Nacionalnog programa sporta, te zatražilo od svih krovnih organizacija u sportu da daju svoj doprinos u osmišljavanju strategije sporta u Republici Hrvatskoj.

HOO je, kao i Hrvatski paraolimpijski odbor te Hrvatski sportski savez gluhih, dobio zadataka izraditi prijedlog programa stvaranja uvjeta za vrhunski, ali i rekreativni sport. Za prijedlog programa stvaranja uvjeta za sport u odgojno obrazovnom sustavu zaduženi su Hrvatski školski sportski savez i Hrvatski akademski sportski savez. MZOS će prikupljene materijale dostaviti na mišljenje Nacionalnom vijeću za sport, a potom objedinjeni prijedlog ponuditi na raspravu. Konačni Nacionalni program sporta trebao bi sadržavati ciljeve sporta na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, zadaće razvoja sporta, aktivnosti za provedbu tih ciljeva i zadaća i njihove nositelje, kao i mjere kontrole provedbe.

HOO, nakon ankete provedene među nacionalnim sportskim savezima te tematskim sjednicama s predstavnicima lokalnih sportskih zajednica, kao strateške ciljeve predlaže stvaranje uvjeta za vrhunska sportska dostignuća, unapređenje međunarodnog statusa hrvatskog sporta, poticanje lokalnog sporta, unapređenje i izgradnju sportske infrastrukture, obrazovanje i promicanje stručnog rada u sportu, informiranje i komunikaciju u funkciji popularizacije sporta, povećanje zastupljenosti žena u sportu te osiguravanje izvora financiranja i poticanje ulaganja u sport.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša obavijestio je članove Vijeća kako je Međunarodni olimpijski odbor odlučio besplatno ustupiti svoju cjelokupnu arhivu na korištenje Sportskoj televiziji, što je prvi takav slučaj u dosadašnjoj praksi te krovne kuće Olimpijskog pokreta.

Vijeće je u Olimpijski program za OI Rio kao potencijalnu A kandidatkinju uvrstilo judašicu Ivanu Maranić, a kao potencijalne B kandidate bacača kugle Nedžada Mulabegovića, hrvača Tonimira Sokola, tenisača Ivu Karlovića te taekwondaše Martinu Zubčić i Stipu Jarlonija. Zlatni olimpijac Giovanni Cernogoraz ponovo je dobio status TOP zlatnog olimpijskog kandidata.

Individualni program posebne skrbi o mladima koristit će 16-godišnje taekwondašice Matea Jelić i Ivana Babić, juniorske svjetske prvakinje u svojim kategorijama te europske prvakinje u badmintonu u uzrastu mlađih juniora, Maja Pavlinić i Katarina Galenić.

HOO će sufinancirati rad Vladimira Žica, trenera triatlona, u kategoriji trenera za razvoj sporta, zatim Waltera Hubmanna, koji će kao dugogodišnji član stručnog tima Ivice Kostelića zamijeniti Petera Pena u kategoriji vrhunskih A trener, te Boška Čavke, trenera svih reprezentacija u dizanju utega, u kategoriji kvalitetnih trenera.

Boris Koružnjak, dekan Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, novi je predsjednik Komisije HOO-a za sportsko graditeljstvo i okoliš. Zamijenio je Sašu Begovića, koji se zbog poslovnih obaveza povukao sa te funkcije.

Vijeće je dalo pozitivno mišljenje na zahtjeve nacionalnih sportskih saveza za primanje u hrvatsko državljanstvo igrača hokejaškog kluba Medveščak Zagreb Marka Josepha Katica, Michaela Christophera Elija Glumca, Marka Adama Dekanicha i Andrewa Johna Murraya, zatim američkog igrača baseballa Rossa Vukovicha, te američkog umjetničkog klizača Nicholasa Vrdoljaka.

Svoju suglasnost Vijeće je dalo i za organizaciju Svjetske hokejske lige za muškarce 2014. u Svetom Ivanu Zelini od 1. do 6. srpnja 2014., te Svjetskog prvenstva u preciznoj orijentaciji u lipnju 2015. godine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.