Sport

Nogomet, Kvalifikacije za EP

Hrvatska još nikad nije izgubila od Norveške

Hrvatska još nikad nije izgubila od Norveške

Hrvatska i Norveška dosad su odigrale tri prijateljske utakmice, naša reprezentacija je dvaput kod kuće slavila s 2:1. U Oslu je u lipnju 2012. bilo neodlučeno 1:1.

Hrvatska reprezentacija neporažena je u skupini H, s tri pobjede i jednim remijem, a zanimljivo je da još ni jednom u europskim kvalifikacijama nije osjetila gorčinu poraza na domaćem terenu (21 pobjeda, 7 remija).

Norvežani puno bolje stoje kada je riječ u dvobojima protiv hrvatskih klubova u Uefinim natjecanjima. Norveške momčadi dobile su posljednjih pet od šest utakmica i sad su na učinku od pet pobjeda i četiri poraza.

I dok je hrvatski izbornik Niko Kovač imao respektabilnu igračku karijeru nastupajući za našu reprezentaciju, a od klubova za Bayern, HSV, Bayer, Herthu i Salzburg, najveći igrački uspjeh norveškog izbornika Per-Mathiasa Hogma je osvajanje domaćeg kupa s Tromsom. No, kao izbornik može se pohvaliti olimpijskim zlatom. Vodio je žensku reprezentaciju 2000. na Igrama u Sydneyu. Hogmo je od rujna 2013. izbornik muške reprezentacije Norveške.

Od 1960. godine otkako se igraju europska nogometna prvenstva, Norvežani su samo 2000. uspjeli izboriti nastup na Euru.

Zanimljivo, najbolji strijelac europskih kvalifikacija kroz povijest je David Healy koji je za Sjevernu Irsku 2008. postigao 13 golova. Pogodak manje u kvalifikacijama zabili su Nizozemac Jan-Klaas Huntelaar (2012.) i - Davor Šuker (1996.).

Goal.com/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.