Sport

Košarka, NBA

NBA: Tuga u Los Angelesu, slavlje u Houstonu

NBA: Tuga u Los Angelesu, slavlje u Houstonu

Pobjedom nad Dallasom 103-94 i plasmanom u drugi krug NBA doigravanja Houston Rocketsi su razveselili svoje navijače u noći s utorka na srijedu, dok su navijači LA Clippersa tužni napustili Staples Center nakon pobjede San Antonija 111-107 u petoj utakmici serije.

Momčad Doca Riversa će u manje od 48 sati morati zaboraviti događaje s pete utakmice i propuštenu priliku da aktualne NBA prvake dovedu na rub eliminacije već u prvom krugu doigravanja. DeAndreu Jordanu će vjerojatno to biti najteže učiniti, ne zbog devet promašenih slobodnih bacanja (7/16), već zbog lopte koju je dotaknuo dok je još bila u cilindru iznad obruča pa su suci opravdano poništili koš kojim bi Clippersi pet sekundi prije kraja poveli sa 109-108.

"Bio je to glup potez. Gurnuo sam loptu. Nikoga ne možete okriviti osim mene. Dotaknuo sam loptu", utučeno je priznao centar Clippersa nakon dvoboja u kojem je njegova momčad umalo uspjela nadoknaditi sedam koševa zaostatka (100-107) s kojima su ušli u posljednje dvije minute i 11 sekundi utakmice.

"To je bio potez utakmice. Imali smo sreće. Ta bi lopta završila u košu, a on ju je dotaknuo. Umjesto koša prednosti za njih, mi smo imali loptu i poen viška. Sreća nas je malo pomazila", izjavio je Manu Ginobili kao da je želio još malo utrljati soli na ranu domaće momčadi.

Ginobili je bio jedan od ključnih igrača Spursa koji je ušao s klupe i ubacio 14 koševa uz šest asistencija. Patty Mills je postigao 13 poena, Boris Diaw 10 koševa uz sedam skokova, a Marco Belinelli osam poena. Upravo su ti igrači bili na parketu kad je San Antonio na prijelazu iz prve u drugu četvrtinu serijom 15-0 nadoknadio čak 14 koševa zaostatka (13-27) iz 11. minute utakmice.

No, kad se utakmica lomila "starteri" su odigrali ključnu ulogu. Tim Duncan, koji je predvodio Spurse s 21 košem, 11 skokova i četiri asistencije, imao je važnu blokadu na Blakeu Griffinu, a Kawhi Leonard (18 koševa, 9 skokova) je zapečatio pobjedu San Antonija sekundu prije kraja dvoboja: pri vodstvu Spursa 109-107 skočio je u napadu, nakon što je Danny Green promašio slobodno bacanje, te nakon faula pogodio oba slobodna bacanja za
konačnih 111-107.

Clipperse je poraza koštao užasan šut za tricu (1/14) i nedostatak većeg doprinosa igrača s klupe koji se nisu uspjeli priključiti Blakeu Griffinu (30 poena, 14 skokova, 7 asistencija), Chrisu Paulu (19 koševa, 10 asistencija) i DeAndreu Jordanu (21 poen, 14 skokova).

"Teško je prihvatiti ovakav poraz, ali serija nije završila. Ne smijemo razmišljati na takav način. Moramo otići u San Antonio po pobjedu", rekao je Blake Griffin koji je s Clippersima bio u istoj situaciji i prošle godine u konferencijskom polufinalu kad su gubili 3-2 od Oklahome i nisu uspjeli izboriti sedmu utakmicu, iako su u šestoj bili domćini.

Sad će biti u još težoj poziciji, jer će po drugi put u seriji morati pobijediti u San Antoniju.

"Moramo igrati kao da nam je to posljednja utakmica. Znamo da nemamo pravo na pogrešku", rekao je Chris Paul koji je u četvrtoj utakmici u San Antoniju vodio Clipperse do pobjede s 34 poena i sedam asistencija.

Još od vremena kad su u svojoj momčadi imali Yao Minga, navijači Houstona nisu znali kako izgleda drugi krug doigravanja. No, i njihovom čekanju došao je kraj. Prvi put nakon 2009. Rocketsi će igrati u polufinalu Zapadne konferencije. Do pobjede 103-94 u petoj utakmici serije s Dallasom Houston su predvodili James Harden s 28 koševa i osam asistencija, Josh Smith s 20 poena i osam skokova te centar Dwight Howard koji je ubacio 18 koševa uz čak 19 skokova i četiri blokade. Kod Mavericksa najbolji su bili Monta Ellis s 25 koševa i sedam asistencija te Dirk Nowitzki s 22 poena i 14 skokova.

Houston će u konferencijskom polufinalu igrati protiv boljeg iz serije San Antonija i LA Clippersa, koja može završiti u noći s četvrtka na petak kad će atkualni prvaci u šestoj utakmici pred svojim navijačima pokušati izboriti pobjedu za prolaz.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.