Sport

Atletika

Ruski olimpijski odbor suspendirao četiri atletičarke zbog dopinga

Ruski olimpijski odbor suspendirao četiri atletičarke zbog dopinga

Ruski olimpijski odbor suspendirao je u ponedjeljak četiri ruske atletičarke, među kojima je i viceprvakinja Europe iz 2012. na 800 m Irina Maraševa, zbog dopinga, a kako bi izbjegao suspenziju ruskih atletičara s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru ove godine.

Ruski olimpijski odbor suspendirao je u nedjelju Irinu Maraševu i hodačicu Anu Lukjanovu na dvije godine nakon što je dobio informacije od Međunarodne atletske federacije (IAAF). Trkačice Jelena Nikulina i Maria Nikolajeva su suspendirane na četiri godine.

Ovo su prve suspenzije ruskih atletičara zbog dopinga nakon što je Ruski olimpijski odbora preuzeo brigu o atletici poslije suspenzije Ruske antidoping agencije (Rusada).

Neovisno istražno povjerenstvo je 9. studenog s mandatom Svjetske antidoping agencije (WADA) objavilo izvješće u kojem je otkriveno kako se u ruskoj atletici provodilo organizrano dopingiranje uz pomoć Rusada-e koja je prikrivala pozitivne slučajeve ruskih atletilčara.

WADA je nakon toga proglasila da Rusada i moskovski antidoping laboratorij nisu u skladu sa Svjetskim antidoping pravilnikomprije nego IAAF ne suspendira Rusiju s atletskih natjecanja čime je otvoren put za suspenziju ruskih atletičara s OI u Riju.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.