Sport

Atletika

Ruski atletičari moraju potpisati obvezujuću antidopinšku izjavu

Ruski atletičari moraju potpisati obvezujuću antidopinšku izjavu

Svi ruski atletičari koji žele sudjelovati na Ruskom dvoranskom prvenstvu od 23. do 25. veljače moraju potpisati antidopinšku obvezujuću izjavu, rekao je u utorak glavni tajnik Ruske atletske federacije (ARAF) Mihail Butov.

"Svi atletičari koji se žele natjecati na dvoranskom prvenstvu Rusije u veljači moraju potpisati izjavu", kazao je Butov za agenciju TASS. "Bez potpisa na dokumentu neće smjeti nastupati".

Oni koji potpišu izjavu obvezuju se da nikada neće koristiti, prenositi, spremati i dijeliti tvari koje se nalaze na popisu zabrenih supstanci.

Ruski atletičari također trebaju zadovoljiti sve zahtjeve koji se odnose na antidopinšku kontrolu na i izvan natjecanja te se obvezuju da će prijaviti ARAF-u svako kršenje antidopinških pravila od strane drugih sportaša.

Početkom studenog neovisno istražno povjerenstvo s mandatom Svjetske antidopinške agencije (WADA) objavilo je izvješće koje razotkriva organizirani doping u ruskoj atletici u sklopu kojeg je Ruska antidopinška agencija (Rusada) pomagala u prikrivanju pozitivnih slučajeva ruskih sportaša.

WADA je nakon toga proglasila da Rusada i moskovski laboratorij za antidoping nisu u skladu sa Svjetskim antidopinškim pravilnikom. Nedugo nakon toga je Međunarodna atletska federacija (IAAF) suspendirala Rusiju iz svih atletskih natjecanja otvorivši tako vrata eventualnom odsustvu ruskih atletičara s OI u Rio de Janeiru u kolovozu ove godine.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.