Sport

Pogled ispod obruča

Durant je novo "oružje" Golden Statea protiv LeBrona

Durant je novo
cbssports/USATSI

Trener Steve Kerr mišljenja je da su njegovi igrači shvatili koji Jackpot su ugrabili dolaskom Duranta

Prije početka nove sezone NBA lige, glavno pitanje koje je zanimalo sve ljubitelje najjače košarkaške lige na svijetu je bilo: Kako će se Kevin Durant uklopiti u momčad Golden Statea?

Žrtvovanje. Fraza koja je postala toliko popularna da ju u svojim istupima redovito koriste sve momčadi ili pojedinci u svijetu sporta. 

S obzirom na to da je Kevin Durant dosta bolji igrač nego Harrison Barnes, ostatak igrača Golden Statea imat će manje vremena loptu u rukama, odigrat će manje akcija, naposljetku zabiti i manji broj koševa. 

U ovom slučaju Warriorsa, žrtvovanje u punom smislu te riječi znači samo sljedeće: igrači svjesno žrtvuju svoju individualnu statistiku nauštrb konačnog uspjeha momčadi.

Argumenti optimista išli su u tom smjeru da ofenzivni sistem momčadi ionako favorizira brzi prijenos lopte i da samu jezgru momčadi čine jako inteligentni igrači sposobni se prilagoditi bilo kakvim opcijama. 

Argumenti kritičara također su držali vodu. Četiri All-Star igrača i samo jedna lopta. To ne miriši na dobro. 

Trener Steve Kerr mišljenja je da su njegovi igrači shvatili koji Jackpot su ugrabili dolaskom Duranta, tako da riječ žrtva po njemu baš ne drži vodu (izvor: cbssports

- Mislim da je riječ o boljoj perspektivi, ne o žrtvovanju. U tim godinama kad ste contender, kada lovite naslov i igrate u finalu, to su najbolji dani u igračevoj karijeri. I taj osjećaj pobjeđivanja je puno važniji od osobne statistike. Mislim da su moji igrači razmišljali tako i zato su željeli Duranta. I zato su naša praktički četiri najvažnija igrača odletjela u New York po njega. Nisu sigurno zabrinuti zbog toga što će manje koševa zabijati. Žele pobjeđivati i znaju da s njim imaju veće šanse za to, kazao je trener Warriorsa netom prije utakmice s Brooklyn Netsima.

Kerr nije sumnjao u ogromnu volju i odlučnost svojih igrača da pobjeđuju. No ne bi bio ni tako sjajan trener da ga nije brinulo kako će stvari u konačnici ipak funkcionirati. Više nego sukob ega, Steve je vidio može bitni košarkaški problem. S Durantom na parketu, može li ostatak petorke i dalje sjajno zajedno funkcionirati na način koji ih je krasio protekle dvije sezone. Draymond Green je bio najveći upitnik. 

Kako igraču koji je prošle sezone prvi puta pozvan na All-star utakmicu, jednom od najboljih obrambenih igrača lige i najboljem skakaču i asistentu momčadi, uskratiti minute u kojima drži loptu?

Nakon dva mjeseca regularne sezone, Golden State drži najbolji skor u ligi, druga su najbolja napadačka i obrambena momčad. Green i dalje grabi skokove i asistencije, nadilazeći čak i trenerova očekivanja uoči sezone. 

- Draymond igra fantastično, naglašava Kerr. Bio sam zabrinut za njega jer se morao najviše od svih suigrača prilagoditi dolasku Duranta. Steph, Durant i Clay uvijek mogu izvući neki šut. On svojom ulogom na parketu pospješuje suigrače, treba loptu što više u  rukama kako bi se ugodnije osjećao u napadu. Tako da sam bio zabrinut. U prve dvije utakmice, Green je pomalo izgubljeno djelovao na terenu,  međutim onda kao da se dogodio neki klik i od tada djeluje odlično. Sva četvorica praktički su pronašli način kako podijeliti loptu i svoje uloge jednako uživajući u suigračevom uspjehu. Izgleda kao da svaku utakmicu svojom radom na terenu svaki od njih dobiva jednaku priliku šutirati ili sudjelovati u napadu. I to za sad djeluje odlično. 

U jednu ruku, ne uspijevaju uvijek sve mega momčadi. Dosta je podsjetiti se Los Angles Lakersa i njihove postave prije četiri godine. Današnji pomoćni trener Golden State-a Mike Brown, aganžiran da vodi Nasha, Bryanta, Howarda i Gasola dobio je otkaz nakon samo pet utakmica. U drugu ruku, kroz povijest NBA lige šampioni su uglavnom imali momčad super zvijezda. 

Golden State očito ima zvijezde, ali ih krasi veliko zajedništvo i nesebičnost. Dolazak Duranta zadnja je puzla u mozaiku koji ima samo jedan cilj. Vratiti titulu u Oakland i pritom srušiti LeBron Jamesa i njegov Cleveland. 

Večerašnja utakmica za Božić u Clevelandu između ova dva protivnika ponudit će nam neke odgovore. Isplati li se "žrtva" Golden State Warriorsa?


Reci što misliš!