Sport

Najveći br. sudionika

Na 17. humanitarnoj trci "The Terry Fox Run" više od sedam tisuća sudionika

Na 17. humanitarnoj trci

Više od sedam tisuća sudionika svih uzrasta i životnih dobi, što je najveći broj do sada, okupilo se na 17. humanitarnoj utrci "The Terry Fox Run" koja je u nedjelju poslijepodne održana na zagrebačkome jezeru Jarunu uz moto "Zajedničkim snagama u borbu protiv raka".

Zagreb se i ove godine uključio u tu humanitarnu utrku - Maraton nade, koja se u svijetu održava već 36 godina, a u glavnome hrvatskom gradu 17. put.

Ravnatelj IRB-a: Stalno se pronalaze novi načini dignosticiranja i liječenja, Hrvatska je dio te 'revolucije'

Ravnatelj Instituta Ruđera Boškovića (IRB) Tome Antičić rekao je kako se u javnosti često krivo percipira da se bitka protiv raka gubi . Istaknuo je kako je istina da se stalno pronalaze novi načini da se ta bolest ranije dijagnosticira, a provode se i brojna istraživanja čiji su rezultat i novi lijekovi protiv raka. Hrvatska je, ustvrdio je Antičić, dio te 'revolucije', te dodao kako je tomu puno pridonijela i humanitarna akcija "The Terry Fox Run" jer se sav prikupljen novac koristi za istraživanja koja pridonode liječenju te opake bolesti.

Znak za početak trke, duge 6,3 kilometra, dao je zamjenik ministra zdravlja dr. Ivan Bekavac, koji je, kao i kanadski veleposlanik Daniel Maksymiuk, izrazio zadovoljstvo što se svake godine na Jarunu okuplja sve više onih - trkača, hodača, biciklista i svih dobre volje koji žele sudjelovati u toj humanitarnoj utrci.

Svake godine, sada već 36. godinu za redom, ljudi diljem svijeta trče u čast kanadskoga mladića Terryja Foxa koji je obolio od raka i zbog bolesti izgubio nogu. U želji da skupi novac za liječenje krenuo je 1980. godine u trku po Kanadi koju je nazvao "Maraton nade". Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini.

Akciju Terry Fox Run organizirali su agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom Esplanade Zagreb te agencijom Media Val. Zbivanja na Jarunu počela su u 14 sati, a završena u 18 sati. Sve vrijeme trajanja te humanitarne manifestacije prodavale su se i majice po simboličnoj cijeni od 50 kuna na kojima su svake godine drukčiji motivi. Majice su prodavale i poznate osobe, između ostalih chéf de cuisine zagrebačkoga hotela Esplanade Ana Grgić, glazbenica Ivana Marić, redatelj i gastro kritičar Radovan Marčić, bivši hrvatski vaterpolist Dubravko Šimenc i drugi.

Okupljene su na Jarunu pozdravili i pročelnik Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić, posebni savjetnik Predsjednice Republike za zdravstvo i sport dr. Tomislav Mađar te predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka Damir Eljuga.

Eljuga je tijekom priprema utrke podsjetio da je, do sada u Hrvatskoj prikupljeno više od deset milijuna kuna, a tim je novcem, primjerice, kupljena oprema za Centar za transplantaciju koštane moždine u Klaićevoj ulici i detektirane su mutacije onkogena kod istraživanja nasljednog raka dojke. Istaknuo je kako je izuzetno zadovoljan našim doprinosom u istraživanjima, dijagnostici i liječenju zloćudnih bolesti.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.