Biznis

KONFERENCIJA O MEDITERANSKOJ POLJOPRIVREDI

Nove tehnologije mijenjaju i poljoprivrednu zajednicu

Nove tehnologije mijenjaju i poljoprivrednu zajednicu

Danas je u prostorijama Sveučilišta u Splitu svečano potpisan Sporazum o međusobnoj suradnji u provedbi postupka ustroja združenog sveučilišnog prijediplomskog studija održivi ekosustavi Mediterana.

Danas je u prostorijama Sveučilišta u Splitu uz nazočnost predsjednice saborskog Odbora za poljoprivredu i saborske zastupnice gospođe Marijane Petir, rektora Splitskog sveučilišta prof. dr. sc. Dragana Ljutića i rektora Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Vlade Guberca svečano potpisan Sporazum o međusobnoj suradnji u provedbi postupka ustroja združenog sveučilišnog prijediplomskog studija održivi ekosustavi Mediterana.

Ovim sporazumom omogućit će se tripartitna razmjena znanja zbog konkurentnosti novih generacija poljoprivredne zajednice.

Nakon svečanog potpisivanja otvorena je i konferencija o mediteranskoj poljoprivredi koja je okupila više od 200 učenika srednjih škola koji su zajedno sa svojim profesorima stigli iz Vele Luke, Splita, Kaštela, ali i iz Hercegbosanske županije.

Pod motom „Inspiriramo poljoprivredu“, u prvom dijelu govorilo je 14 govornika, a u drugom dijelu pod nazivom:  „Strateški koraci hrvatske poljoprivrede“, dionicima poljoprivredne zajednice i studentima, predavanja će održati gospodin Mladen Fruk, ravnatelj Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i gospodin Robert Črep, načelnik Sektora za savjetovanje mladih poljoprivrednika. Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske pokrovitelj je ove konferencije. 

Danijel Koletić, utemeljitelj i predsjednik organizacijskog odbora istaknuo je:

„Nove tehnologije mijenjaju i poljoprivrednu zajednicu, ali bez čovjeka, bez poljoprivredne tradicije po kojoj je poznata Dalmacija i Mediteran, neće biti opstanka. Mnogi su govorili o klimatskim promjenama pa ih se nije uzelo ozbiljno. U posljednjim godinama govorimo o nedostatku hrane. Drago mi je što je Sveučilište u Splitu prepoznalo da bez budućih mladih poljoprivrednika nema ni opstanka poljoprivrede i uključilo se kao suorganizator.“ 

 


Reci što misliš!