Sci-Tech

#održivi razvoj

Slaba potražnja za ”zelenim” čelikom i aluminijem koči ulaganja

Slaba potražnja za ”zelenim” čelikom i aluminijem koči ulaganja
Ilustracija (Ivo Čagalj/PIXSELL)

Slaba potražnja ograničava ulaganja u proizvodnju 'zelenog' aluminija, čelika i cementa, upozorila je inicijativa ITA, procijenivši potrebni iznos na nekih 700 milijardi dolara.

Više od 450 velikih industrijskih projekata diljem svijeta traži stotine milijardi dolara ulaganja kako bi se smanjile emisije ugljika, objavio je u četvrtak Akcelerator industrijske tranzicije (ITA).

Inicijativa je pokrenuta za prošlogodišnjem klimatskom samitu Ujedinjenih naroda, a aktivna je u Brazilu i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pružajući ciljanu podršku nositeljima projekata, stoji u priopćenju.

Šest sektora teške industrije obuhvaćenih istraživanjem, uključujući one aluminija, cementa, kemikalija, čelika, zrakoplovstva i brodarstva, zaslužno je za približno 30 posto globalnih emisija ugljičnog dioksida (CO2), navodi ITA.

“Kako bismo ostali na putu prema klimatskim ciljevima usklađenim s Pariškim sporazumom, kritična masa velikih projekata… mora donijeti konačnu odluku o ulaganju u iduće dvije do tri godine”, napominju u priopćenju.

Nositelji projekta nisu, međutim, osigurali čvrste obveze o kupnji proizvoda s niskim udjelom ugljika, kao što su ‘zeleni’ čelik i održivo zrakoplovno gorivo, kako bi se osigurala potrebna sredstva, dodaje se.

“Nedostatak jasne, održive potražnje za proizvodima s niskim udjelom ugljika najveća je pojedinačna prepreka ulaganjima. Tvrtke i financijeri ne mogu se obvezati na takve projekte ako nisu sigurni u tržište”, rekla je izvršna direktorica tajništva ITA-e Faustine Delasalle.

ITA je aktivna u Brazilu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pružajući ciljanu podršku nositeljima projekata, stoji u priopćenju.


Reci što misliš!