Sci-Tech

probajte

“Sjedi-ustani” test otkriva zdravlje vašeg srca

“Sjedi-ustani” test otkriva zdravlje vašeg srca

Prema liječnicima test "sjedi-ustani" je indirektan pokazatelj našeg zdravlja te nam može otkriti zdravstveno stanje srca.

Dugovječnost se ne ogleda samo u tome koliko dugo živite – već i u tome da ostanete zdravi što je duže moguće, piše City magazine. Test „sjedi-ustani“ može biti dobar način da se utvrdi koliko ste zdravi.

“To je indirektni pokazatelj vašeg zdravlja“, ustvrdila je doktorica Natali Azar o testu, koji neki doktori koriste kao pokazatelj dugovječnosti.

Što je test sjedi-ustani?

“To je zapravo test u kojem prvo stojimo, pa sjedimo, pa zatim opet stojimo”, kaže Azar za Today.com.

Test počinjete stojeći, sjednete prekriženih nogu na zemlju, a zatim ponovo ustanete.

Bitno je naglasiti kako cijeli test trebate obaviti bez da koristite ruke ili bilo koji dio tela osim nogu i snage vašeg tijela da vam pomognu da ustanete, odnosno sjednete.

Što test pokazuje?

Ovaj jednostavan test je efikasan pokazatelj zdravlja jer morate imati snažno kardiovaskularno zdravlje, dobru ravnotežu, agilnost, fleksibilnost i snagu tijela i nogu da bi ga mogli napraviti, kaže Azar.

Kako napraviti test

Počnite stajati i dajte sebi 10 bodova
Sjedite na pod prekrštenih nogu
Ponovno ustanite
Oduzmite bod svaki put kada koristite ruku, koljeno, podlakticu ili stranu noge da si pomognete
Ako možete sjesti i stajati bez asistencije, postigli ste savršenih 10 bodova. Ako uopće niste mogli ustati, vaš rezultat je nula.

Kako tumačiti rezultate

“Osam bodova ili više je ono što želite“, kaže Azar.

Test ne uzima u obzir ozljede, tako da bi trebali pričekati dok ne ozdravite kako biste probali test, ili nemojte pretpostavljati da su vaši rezultati finalni ako niste u formi ili ste ozlijeđeni.

“Test također ne uzima u obzir mišićno-kosturna ograničenja“, kaže Azar. Dakle, ako imate problema s pokretljivošću, vaš rezultat možda nikada neće dostići 10. To ne znači da niste zdravi i u formi, objašnjava Azar.

Što ako postignete loš rezultat?

“Uzmite to sa zadrškom“, kaže Azar.

Ne možete kontrolirati prolaznost vremena – ili starenje – ali možete donijeti odluku da poradite na poboljšanju svoje kondicije.


Reci što misliš!