Sci-Tech

održivi razvoj

U tijeku je postavljanje kolektora za periske u podmorje otoka Lastova

U tijeku je postavljanje kolektora za periske u podmorje otoka Lastova

Istraživački tim Hrvatskog veterinarskog instituta, u suradnji sa djelatnicima PP Lastovsko otočje u tjednu od 6. do 11. svibnja 2024. godine postavlja kolektore (mreže) u podmorje otoka Lastova.

Zahvaljujući stalnom nadzoru stručne službe Parka pronađeni su signali koji su označavali lokacije sidra, pa su nizovi kolektora četvrtu godinu za redom postavljeni na iste dubine u Vejo Lago, Borovu, Mali Maslovnjak, Mrčara, Mrca i Portorus (Skrivena Luka).

Temperatura mora je bila 17 - 18 stupnjeva, ispuhali su se svi vjetrovi, ali su iskustvo i spretnost Robija i Viktora omogućili i pregled podmorja svake lokacije.

U tijeku je postavljanje kolektora za periske u podmorje otoka Lastova

- Nažalost, livade raskošne posidonije nam još nisu otkrile žive jedinke plemenite periske (Pinna nobilis), ali smo u podmorju Vejog Laga pronašli lijepi primjerak druge vrste periske, Pinna rudis - opisuje Angela Bradarić iz Hrvatskog veterinarskog instituta.

Provjerena je i dojava g. Krešimira Glavice, snimljeni i uzorkovani fecesi za analizu još jedne lijepe Pinne rudis.

- U Portorusu smo povukli planktonsku mrežu gustoće 53 mikrona i prikupljeni plankton pripremili za molekularne analize u laboratorijima HVI - objašnjava Angela Bradarić.

Uzorkovane su i druge vrste školjkaša za molekularne pretrage.

Projekt „Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u južnom Jadranu“ koordinira JU More i krš iz Splita, kao jedan od glavnih partnera Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 


Reci što misliš!