Sci-Tech

Jeste li znali?

U Škotskoj idući mjesec kreću voziti autonomni autobusi

U Škotskoj idući mjesec kreću voziti autonomni autobusi
Alexander Dennis/PA

Idući mjesec preko mosta nedaleko škotske prijestolnice Edinburga počinju voziti autonomni autobusi, a vjeruje se da je riječ o prvim takvim samovozećim vozilima u javnom prometu.

Prijevoznička tvrtka Stagecoach najavila je da će samovozeći autobusi 15. svibnja krenuti voziti 22,5 kilometara dugu rutu između Ferrytoll ‘park and ride’ stanice u Fifeu do željezničke i tramvajske postaje Edinburgh Park, preko mosta Forth Road.

 

Pet autobusa na jedan kat prevozit će oko 10 tisuća putnika tjedno.

Vozila posjeduju senzore koji omogućuju vožnju na ranije određenim rutama s brzinom do 80 kilometara na sat. U busevima će biti i dva zaposlenika. 

 

Sigurnosni vozač sjedit će na vozačkom mjestu kako bi nadzirao putovanje, a takozvani kapetan busa pomagat će putnicima s ukrcajem, kupnjom karata i drugim upitima. 

Britanska vlada smatra da je riječ o prvoj javnoj liniji s velikim autonomnim autobusima. 

 

Ministar prometa u škotskoj vladi Kevin Stewart to je nazvao “uzbudljivom prekretnicom” i “inovativnim i ambicioznim projektom”. 

Direktorica Stagecoacha Carla Stockton-Jones izrazila je zadovoljstvo što prva autonomna flota autobusa kreće na istoku Škotske gdje je sjedište tvrtke i mjesto “iz kojeg je krenula prije 40 godina”. 


Reci što misliš!