Sci-Tech

Oprez!

Elon Musk i drugi za pauzu u razvoju umjetne inteligencije zbog "rizika za društvo"

Elon Musk i drugi za pauzu u razvoju umjetne inteligencije zbog
Davor Puklavec/PIXSELL

Elon Musk i skupina stručnjaka za umjetnu inteligenciju (AI) pozivaju na šestomjesečnu pauzu u razvoju sustava moćnijih od nedavno pokrenutog GPT-4, u otvorenom pismu u kojem upozoravaju na moguće rizike za društvo i čovječanstvo.

Ranije ovoga mjeseca, kompanija OpenAI u suradnji s Microsoftom objavila je četvrtu verziju programa GPT-a (Generative Pre-trained Transformer) koja je osvojila korisnike zbog širokih mogućnosti upotrebe, od skladanja pjesama do sažimanja dugačkih tekstova.

 

Pismo, koje je objavio neprofitni institut Future of Life i potpisalo više od tisuću ljudi uključujući Muska, poziva na pauzu u razvoju naprednih umjetnih inteligencija, sve dok neovisni stručnjaci ne donesu sigurnosne protokole.

- Moćne sustave AI-a trebalo bi razvijati tek kada budemo sigurni da će njihovi učinci biti korisni i da će se rizicima moći upravljati, piše u pismu.

 

Autori ukazuju na rizike u vidu ekonomskih i političkih poremećaja te pozivaju programere da surađuju s vlastima i regulatornim tijelima.

Njihova zabrinutost podudara se s upozorenjem Europola koji je u ponedjeljak ukazao na brojne etičke i legalne probleme koje je donio ChatGPT, a tiču se moguće zloupotrebe za kibernetičke napade, širenje dezinformacija i cyberkriminala.


Reci što misliš!