Sci-Tech

#automobili

Koliku štetu "preskakanje brzina" nanosi vašem automobilu?

Koliku štetu

Iako udio automobila s ručnim mjenjačem na cestama bilježi stalan pad, jedno od osnovnih umijeća svakog vozača je pravilna promjena brzina u mjenjaču.

To je jedna od radnji koje polaznicima autoškola predstavljaju velik, ponekad i najteži problem. Uz činjenicu da moraju pratiti promet i prilagođavati brzinu, novopečeni vozači moraju i pravilno gađati optimalni stupanj prijenosa. Radnja je to koja se savladava vježbom i osluškivanjem motora, a s vremenom postaje potpuno automatizirana i pritom od vozača ne zahtijeva puno napora. Naravno, pod uvjetom da ne vozite neki stari auto s rasklimanim mjenjačem.

Ali to je neka druga priča. U autoškoli će vas podučiti kako pravilno koristiti spojku za optimalnu izmjenu stupnjeva prijenosa, kao i kada je najbolje mijenjati stupanj prijenosa. No jedno je teorija, a drugo praksa. 

Posebno nakon što se usvoje navike, od kojih neke baš i nisu najbolje. Način na koji će vozač vršiti izmjenu stupnja prijenosa, posebno s obzirom na vrtnju motora, itekako utječe na komfor vožnje, potrošnju, ali i trajnost pojedinih dijelova. 

Jedna od učestalijih navika je preskakanje dvije i više brzine. Jason Fenske u videu u nastavku objašnjava što se događa pri promjeni brzina i zašto nije dobro preskakati redoslijed stupnjeva, primjerice šaltati iz drugog u peti stupanj i obrnuto.  

Konačno, tu je i pitanje startanja u drugom stupnju prijenosa. To je standardna radnja na snijegu kojom kreće automatski mjenjač u modu rada za vožnju po snijegom prekrivenoj podlozi. Ako vozite auto s ručnim mjenjačem, također je moguće tako krenuti, ali uz više gasa i nešto veće trošenje spojke.