Sci-Tech

#ekologija

Periska nam nestaje pred očima

Periska nam nestaje pred očima

Najveći školjkaš Jadrana i vrijedan “čistač” podmorja – to je periska, endemska mediteranska vrsta, u lokalnim narječjima poznata još i kao lostura, loščura, palastura. No hoće li dovoljno poživjeti da joj se iz prve ruke dive i oni koji se tek trebaju roditi, ili će nove generacije o ovoj ekstremno ugroženoj vrsti učiti samo iz udžbenika?

Periske su jedna od najugroženijih mediteranskih vrsta koja je, nažalost, nalazi pred izumiranjem. Kad je zapravo krenuo njezin početak kraja, ne zna se točno. Prvi pomor primjećen je prije 5 godina uz obale Španjolske, dok je u Jadranu veliko izumiranje periski primjećeno prije dvije godine na Elafitima.

Tko je kriv za pomor periski?

Znanstvencima nije dugo trebalo da utvrde kako je glavni krivac za nestanak periski parazit Haplosporidium pinnae u kombinaciji s mikobakterijama – rekao je za Dalmacijudanas dr. sc. Željko Mihaljević, predstojnik odjela za patološku morfologiju Hrvatskog veterinarskog instituta. Nedavno im je, kaže, stigla dojava o masovnom pomoru periski kod Lastova. Uz jedno malo iznenađenje.

– Zahvaljujući dojavi lokalnog ribara Željka Čengija Ćuka na samo dva metra dubine istraživački tim Hrvatskog veterinarskog instituta pronašao je živu Plemenitu perisku. Nalazi se u Pasaduru vrlo blizu obale, među brodicama i visine je 10 cm – ispričao je Mihaljević, pojasnivši da je u dogovoru s upravom Parka prirode i ekolozima odlučeno da se mlađahna periska ogradi privremenim kavezom kako bi je se zaštitilo od predatora i slučajnog oštećenja. Pretpostavlja se da je imuna s obzirom da se nalazi među desecima uginulih periski.

Pokrenut projekt očuvanja periski

Periske su vrlo osjetljiva vrsta pa im na ruku ne ide niti zagrijavanje mora te zagađenje, za koje je zaslužan upravo čovjek, isti onaj koji nešto može promijeniti na bolje. Zato je prije dvije godine i pokrenut dvogodišnji projekt „Očuvanje plemenite periske u Jadranu“, koji provode Hrvatski veterinarski institut, Javna ustanova More i krš te Javna ustanova Nacionalni park Brijuni. Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a njegovu provedbu koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Projekt podrazumijeva terenska istraživanja s ciljem pronalaženja živih periski, postavljanje, provjeru i kontrolu kolektora ličinki te edukativne radionice u cilju informiranja javnosti o važnosti očuvanja ove jedinstvene vrste Sredozemlja. Ličinke periske uzgajaju se pod strogo kontroliranim uvjetima u Aquariumu Pula, a kada prestane opasnost od ugroze opasnog parazita, vraćaju se u more.

Budući da su periske od iznimne važnosti za podmorski ekosustav, stručnjaci mole sve, a osobito one koji će ljeto provesti u rekreativnom ronjenju – ako uoče perisku da je ne diraju! Potrebno je samo lagano proći rukom iznad nje, a ukoliko se periska zatvori, znači da je živa. Njezinu lokaciju možete dojaviti Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti