Sci-Tech

mladi genijalci

Hrvatskoj bronca na međunarodnoj 55. Mendeljejevljevoj kemijskoj olimpijadi

Hrvatskoj bronca na međunarodnoj 55. Mendeljejevljevoj kemijskoj olimpijadi
Screenshot/HKD

Na 55. međunarodnoj Mendeljejevljevoj kemijskoj olimpijadi bronačnu medalju za Hrvatsku osvojila je maturantica Olga Jerković Perić iz zagrebačke XV. gimnazije, a uspjeh su postigli i njezini kolege iz 3. razreda Fran Miletić i Jasmin Jašarević te učenik 2. razreda Lovro Mirković

Jubilarna 55. međunarodna Mendeljejevljeva kemijska olimpijada - IMChO 2021-  održana je ove godine virtualno od 21. do 26. travnja zbog pandemije koronavirusa, a ne kontaktno u Budumpešti kako je bilo planirano.  

Na Olimpijadi je sudjelovalo 145 učenika iz 28 zemlja svijeta, a Hrvatsku je predstavljalo spomenutih četvero gimnazijalaca - svi iz XV. gimnazije u Zagrebu, priopćio je u srijedu Ured za odnose s javnošću Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu.

Sudjelovanje na Olimpijadi učenici su pak izborili na temelju izlučnoga testa kojemu su pristupili najbolji srednjoškolski kemičari iz cijele Hrvatske.

Učenike su na njihovu putu do ovog uspjeha pratili njihovi mentori dr. sc. Darko Vušak i Tin Klačić, mag. chem., koji su uz prof. dr. Branku Zorc i prof. dr. Branimira Bertošu voditelji grupe znanstvenika, nastavnika i studenata koja je natjecatelje pripremala za sudjelovanje na Mendeljejevljevoj olimpijadi.

Ogled u dva teška teorijska testa u trajanju od po pet sati

Hrvatski reprezentativci, kao i ostali natjecatelji, pisali su dva izuzetno teška teorijska testa u trajanju od po pet sati, a naši reprezentativci rješavali su testove u predavaonici Kemijskog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu.

"Nadamo se da će naši učenici mlađeg uzrasta (koji su sudjelovali na Olimpijadi) imati priliku uživo sudjelovati na Olimpijadi sljedeće godine u Budimpešti", istaknuto je u priopćenju.

Međunarodna Mendeljejevljeva kemijska olimpijada natjecanje je u teoriji i praksi za najtalentiranije srednjoškolce iz cijeloga svijeta.

Održava se svake godine u različitim zemljama domaćinima, a prvi puta je održana davne 1967. u Ukrajini.

Olimpijada nosi ime istaknutoga ruskog kemičara Dmitrija Ivanoviča Mendeljejeva (Tobolsk, 8. veljače 1834. - Sankt Peterburg 2. veljače 1907.).

Njegov najveći doprinos vezan je uz periodni sustav kemijskih elemenata. Iako su neki kemičari i prije uočili periodičnost svojstava kemijskih elemenata, Mendeljejev je prvi uvidio važnost tog otkrića 1869. Tada poznate elemente poredao je po rastućim relativnim atomskim masama i u tablici im dao mjesta koja im prirodno pripadaju na temelju periodičnosti njihovih svojstava.


Reci što misliš!

 Izdvojeno