Sci-Tech

MINI RECENZIJA

Sony Xperia 1 II sedam mjeseci kasnije

Sony Xperia 1 II sedam mjeseci kasnije

Sony je sa Xperia 1 II telefonom natjerao zainteresirane kupce na malo duže čekanje. Objavljen je u veljači 2020., a uvršten u prodaju tek u lipnju.

Unatoč kasnijem dolasku  djelovao mi je zanimljiv nenametljivim dizajnom i nekim značajkama koje su sve rjeđe na tržištu pametnih telefona visoke klase.  I tako je postao  moj daily driver  android mobitel. Prošlo je više od 7 mjeseci kako ga koristim i nisam požalila, što ne znači da nema  nedostataka.

IZRADA I EREGONOMIJA

Sony Xperia 1 II   je relativno velik mobitel,  blage zakrivljenosti  oko rubova.  Težak je 181 gram i  lagan  u odnosu na konkurentske 5G uređaje. Kao što sam napisala u inicijalnoj recenziji, kućište je odlično balansirano, a uz softverske prilagodbe  korištenje jednom rukom u većini situacija nije  problem.  Kvaliteta izrade  pokazala se na duže staze  izvrsnom. Oba staklena panela  nisu pokupila  vidljive ogrebotine, iako  sam ga  imala rijetko  u maskici.

Kapacitivni senzor u bočnoj tipki, trend koji se  vratio iz prošlosti,   povremeno mi je dizao tlak.  Razlog je njegovo   otključavanje uređaja   samo ako  palac (ili neki drugi prst) savršeno pokrije područje  skenera.  Naravno, to nije uvijek moguće.

Primjerice,   prilikom brzog primanja uređaja u ruku sa stola ili  nakon potrage u torbici. Zbog toga sam morala ponekad dva  puta dodirnuti  tipku skenera ili upisati  PIN  kako bih otključala uređaj.    Grrrr... Problem bi se možda mogao riješiti  aktiviranjem telefona samo fizičkim pritiskom na tipku, a ne dodirivanjem. 

Ali zato neovisni gumb, koji podržava polovični pritisak za fokusiranje i puni pritisak za fotografiranje / videozapise i  izravno pokretanje  sučelja kamere  u zaključanom stanju  uređaja,  izaziva  zadovoljstvo.  Izuzetno je praktičan  jer nema potrebe   prstima  dodirivati ekran.  Ne znam zašto drugi proizvođači ne koriste ovo rješenje!?

Recenzija Sony Xperia 5 II - kompakt oslonjen na vrhunsku tehnologiju

Sviđa mi se što je zadržana klasična funkcija LED svjetala za  obavijesti, koja su me podsjetila da pročitam propuštene poruke ili odgovorim na poziv ako sam imala uključenu značajku "Ne smetaj".  Ujedno su me podsjetila da   isključim opciju jer mi više nije potrebna. 

ZASLON

4K HDR 21: 9 OLED zaslon  bez ureza  i perforacija,   efektom prikaza gotovo je besprijekoran.  Sadržaj većine  resursa video platformi je više nego  zadovoljavajući za gledanje.  Napokon nema crnih rubova!  Međutim, svjetlina zaslona nije dovoljna u ekstremnim ljetnim sunčanim uvjetima.  Ovdje ne mislim da je loša, međutim  potrebno je potražiti sjenu  (suncobran, tendu...) kako bi prikaz na zaslonu bio vidljiv bez naprezanja očiju.

Nadam se da će nadolazeća Sony Xperia III popraviti taj nedostatak.

AUDIO ISKUSTVO

Za Zoom  i WebEx virtualne sastanke uglavnom koristim   Sony WF-SP800N BT slušalice   jer mi je uredska ili kućna atmosfera često živahna.  Kvaliteta zvuka uvijek  ostaje na  visini, bez šumova ili krčanja,  iako se   ovdje radi o komunikacijskom softveru,  ovisnom o kvaliteti mreže i kvaliteti mikrofona govornika.  Ali  ako se koriste neke obične žičane slušalice,   kvaliteta zvuka je dalje odlična.  Razlog je  posebno optimizirano 3,5 mm sučelje kako bi smanjilo smetnje signala na samo 20 dB,  a što je  znatno manje od tradicionalnih sučelja.

Osvrnem li se na stereo zvučnike,  držanjem mobitela u vodoravnom položaju za vrijeme gledanja filmova ili  igranja igara, uvijek sam bila  bez straha od gubitka kvalitete zvuka.   Da,  skoro sam zaboravila,  dovoljno su glasni, jasni i čistog zvuka  da održite improvizirani koncert  dok ste u kupaonici.  

Sony Xperia 10 II recenzija - stara škola i premium izgled 

BATERIJA

Uz umjerenu upotrebu,  jedno punjenje  baterije je dostatno  do  2 dana.  Za intenzivno korištenje obavezno je stavljanje uređaja na punjenje tijekom noći ili nadopunjavanje bežičnim (Qi) tijekom dana.  Nije sjajno, ali  je sasvim zadovoljavajuće i usporedivo s drugim sličnim uređajima.

Međutim, kod ovog modela Sony se pobrinuo  ublažiti stres od prazne baterije.   Xperia 1 II  ima  način upravljanja  punjenjem, koji omogućuje struji ulazak u telefon izravno, bez prolaska kroz bateriju.  Time se smanjuje stvaranje topline i nije potrebno prekidati, primjerice igranje.

Uz to, nadogradnja sustava je donijela  mogućnost zaustavljanja punjenja na 80 % i 90 %  za održavanje dugotrajnosti baterije.  Ovo je značajka koja  može fino odgoditi trenutak odlaska na servis i njene zamjene.      

KAMERE

Položaj modula  kamera  vertikalno raspoređenog u gornjem lijevom kutu stražnje strane doista pomaže  da se leće ne blokiraju kad se  drži vodoravno prilikom snimanja videa ili fotografija. 

Sony je godine  napornog rada na  tehnologijama  profesionalnih fotoaparata  uspješno implementirao   u  Xperia 1 II.   Tri  kamere odgovaraju trima različitim ekvivalentima  žarišne duljine: 16 mm, 24 mm i 70 mm. 

Glavna kamera i telefoto podržavaju optičku stabilizaciju slike. Aplikacija  nudi alate za podešavanje svjetline, zaključavanje dodirom, rešetku, rotaciju za 180 stupnjeva. Nema noćnog načina rada, ali bez njega fotografije nisu loše. 

Međutim, u usporedbi s drugim telefonima, logika zumiranja Xperije 1 II je vrlo različita.  Ako želite zumirati u cijelosti, poznata operacija trebala bi biti pomicanje gumba za zumiranje u krajnju desnu stranu.

No, za Xperia 1 II ista se operacija može koristiti samo za digitalno zumiranje  s  jednom  kamerom, a  tradicionalne metode ne mogu se koristiti za prebacivanje  kamera. Želite li zumirati od 1x do 8,3x, prvo morate kliknuti gumb telefoto  kamere i potom ga pomaknuti na maksimum.  Budući da sam bila navikla  na druga korisničke sučelja,  trebalo mi je vremena  da se prilagodim.

Uz to,  Xperija 1 II   je prvi mobitel na svijetu  koji ima uključeno usporeno snimanje HDR videozapisa od 4K do 120 fps  s  aplikacijom Cinema Pro.  Ako ste ljubitelj brzina i  snimate neku  moto utrku,   automobili ili motori   su sasvim jasno vidljivi,  a ne mutni.    

Kada smo već kod kamera,  nadogradnja je donijela i novi MR način rada u aplikaciji Photo Pro za postavljanje i spremanje  često korištenih parametara.  Ali  dalje  makro snimanje nije  jača strana Xperije. 

ANDROID 11 I APLIKACIJE

Sustav je nadograđen na  Android 11.   Na popisu promjena su   općenite značajke specifične za  najnoviju inačicu sustava, ali   nadogradnja   uključuje i neke specifičnosti za Sony Xperia 1 II model.

Među njima su  bolja   kontrolu gesta,  dijeljenje fotografija, dokumenata ili datoteka s osobama u blizini,  lakše pomicanje  bočne osjetne trake, pa čak i  njeno postavljanje bilo gdje na zaslonu, nova struktura izbornika za postavke SIM kartice i  mobilne mreže, te  istovremeno korištenje Wi-Fi i žarišna točka  bez isključivanja Wi-Fi-a.  Animacijama je dodan efekt savijanja prilikom pomicanja po zaslonu (zaslon se pomiče, ide malo dalje, vraća se na svoje mjesto).     

Prije nadogradnje, kada  ste pritisnuli tipku za glasnoću,   pojavio se bočni izbornik pri čijem je dnu bio  gumb postavki,  ali  telefona, ne i zvuka,  što bi bilo logično.   Sada je to promijenjeno i    postavke vode na  izbornik za podešavanja zvuka.

Još jedna promjena: duljim pritiskom tipke za uključivanje  cijeli zaslon pocrni,  a na vrhu  su vidljive   tri velike ikone:  hitne službe,  uključi i snimi zaslon.  Mod za igre sada   stavlja sve  ikone instaliranih igara na zaslon aplikacije.  Nema više gubljenja vremena tražeći   omiljene igre.   

Uz to, dodana je funkcija  optimizacije  mikrofona koja  poboljšava kvalitetu zvuka  tijekom glasovnog čavrljanja ako su slušalice s ugrađenim mikrofonom povezane na 3,5 mm audio priključak.  Dugo očekivani snimač zaslona napokon je stigao  i može se  ikona postaviti u izborniku brzih postavki.  Također  je moguće istovremeno snimati vlastiti glas koristeći mikrofon.  

I ZA KRAJ...

Eto, Sony nije donio hype i stvarao buku oko Xperia 1 II modela,  ali  je  pronašao put do  korisnika kojima se poput mene  sviđa  spoj  naprednih tehnologija  i  minimalizma u softverskom smislu,  sve  omotano  u elegantno  klasično i kvalitetno kućište.

I za kraj,  Xperia 1 II  osvojila je EISA nagradu Multimedijskog pametnog telefona 2020.  Po meni, svakako zasluženo. Sada samo čekam da mi u ruke dođe nasljednik Sony Xperia 1 III.  Do ljeta, valjda hoće �


Reci što misliš!