Sci-Tech

TESTIRALI SMO

Sony Xperia 10 II recenzija - stara škola i premium izgled

Sony Xperia 10 II recenzija - stara škola i premium izgled

Sony je u prošlosti imao neke sjajne uređaje, da bi se njegovo ime počelo sve manje isticati na ovom području. Inovacije i neke poslovne odluke nisu bile dovoljne da prate snažan uzlet konkurencije.

Sada  prolaze kroz integraciju resursa i preoblikovanje pozicioniranja proizvoda  kako bi  opet postali vidljivi na tržištu.  Iz ove prijelazne faze na testu imamo Xperia 10 II (Ten mark Two), pametni telefon srednje klase. Provjerit ćemo  prednosti i nedostatke koji se pronalaze u svakodnevnoj uporabi.

SONY  XPERIA 10 II  KLJUČNE  TEHNIČKE SPECIFIKACIJE

  • Dimenzije: 157 x 69 x 8,2 mm
  • Masa: 151g
  • Zaslon: 6-inčni OLED, razlučivost 2520 x 1080 px, omjer slike 21: 9, 457ppi; brzina osvježavanja 60Hz.
  • Mobilna platforma: Snapdragon 665 (11nm):  Adreno 610 GPU,  4 GB RAM, 128 GB interna memorija
  • Stražnja kamera:
  • Glavna   12MP,  1 / 2,8 inčni senzor, ekvivalentna žarišna duljina 26 mm, otvor blende f / 2,0, PDAF s dva piksela.
  • Telefoto: 8MP, 1/4 inča, 52 mm (2 puta), f / 2,4, PDAF.
  • Izuzetno širok kut: 8MP, 1/4 ", 16 mm, f / 2,2, fiksni fokus.
  • Snimanje video zapisa 4K / 30.
  • Prednja kamera: 8MP, 1/4 ", 24mm, f / 2.0, fiksni fokus. Snimanje video zapisa 1080p / 30fps.
  • Baterija: 3.600 mAh
  • Povezivanje i komunikacija:  NFC; 3,5 mm priključak za slušalice
  • Operativni sustav:  Android 10.
  • Ostalo: Gorilla Glass 6 sprijeda i straga, plastični okvir; IP65 / 68, utor za microSD (dijeli se sa SIM utorom 2), kapacitivni bočni čitač otiska prsta;
  • Cijena(listopad 2020.):  2.687,43 kn do 2.944,05 kn

SONY  XPERIA 10 II VANJSKI DIZAJN 

Dizajn   i stil  Xperie 10 II su u skladu s flagshipom Xperia 1 II. Kompaktan je u širinu,   rastegnut u visinu, a rubovi i kutovi su dobro zaobljeni.   Ne ostavljaju  trag na dlanu.    Sprijeda i straga je  Corning šesta generacije Gorilla Glass zaštite. 

Većina telefona srednje klase obično koristi Corning Gorilla Glass 5 ili niže, pa se to može smatrati prednošću  kao i   IP65 / 68 certifikat  zaštite od prašine i vode.  Težina je  kontrolirana, težak je151 gram  što ga čini  laganim za držanje u ruci  prema trenutnim standardima! Super bonus! 

Bočni okvir  je od plastike  kao i gumbi na ovom telefonu.   Ugodno ih je pritisnuti.

Na desnom boku je gumb  za glasnoću i uključivanje/isključivanje rada  s čitačem prepoznavanja otiska prsta.  Stopa uspješnosti prepoznavanja je visoka.   Nažalost, nema  okidača kamere, ali  gumbu za   napajanje može se  u postavkama  dodijeliti da na dvostruki dodir  pokrene aplikaciju kamere.  

Utor za SIM  kartice i microSD karticu je hibridnog tipa. Nalazi se na lijevom boku.

Objektiv kamere instaliran je u gornjem lijevom dijelu stražnje strane i strši  nekoliko milimetara.

U  središtu je NFC čip, a Sony logo je  u sredini.

USB priključak Type-C i glavni mikrofon postavljeni  su na donjoj strani. 

Gornji dio ima  sekundarni mikrofon i 3,5 mm priključak za slušalice.

Što se tiče dizajna prednje strane,    gornji i donji okviri oko zaslona otprilike su  8 mm širine, dok su na bokovima 4 mm. Sony je (srećom) još uvijek tvrdoglav i  nema  nikakvih ureza ili rupica na ekranu.  

Prednja kamera  je   u gornjem lijevom  dijelu (ne podržava prepoznavanje lica),  malo bliže rešetki je zvučnik,   LED za  obavijesti je desno, a senzor blizine nije vidljiv. 

Na rubu  donjeg  dijela prednjice   diskretno je  integriran zvučnik. Ovo rješenje nije nimalo loše   jer je mala vjerojatnost da će ga prsti blokirati prilikom gledanja videozapisa ili igranja igara. Glasnoća je prosječna.

SONY  XPERIA 10 II AMOLED ZASLON 

OLED (organski EL)  zaslon je   6 inča  s omjerom prikaza  21: 9  i razlučivošću 2520 x 1080 piksela.  Nemojte očekivati brzinu osvježavanja veću od 60 Hz jer je na ovom uređaju nema.  Zaslon ima  podršku  OLED i pruža beskonačne kontraste, a kutovi gledanja su odlični. 

Boje su prirodne,   što će vam se možda svidjeti, kao i meni, jer  volim vidjeti  prirodne, nezasićene boje  kad  koristim kamere.  Sony je  dodao TRILUMINOS  tehnologiju izvedenu iz BRAVIA TV proizvoda i ručne prilagodbe   podešavanja  boja.  

Želite li žive boje, primjerice za gledanje videozapisa poput YouTubea, jednostavnim uključivanjem opcije "Optimiziraj kvalitetu slike tijekom reprodukcije videozapisa"  one postaju upravo takve.  Na negativnoj strani zaslona je   nedostatna  svjetlina  na  direktnom  suncu.

PROCESOR I OSTALE ZNAČAJKE SUSTAVA NA ČIPU

Xperia 10 II opremljena je Snapdragon 655 mobilnom platformom  na 11nm procesu, najavljenom u travnju 2019. Procesor ima osam jezgri (arhitektura Kryo260:  4 x 2,0 GHz A73 + 4 x 1,8 GHz A53) u kombinaciji  4 GB RAM-a i 128 eMMC  interne memorije proširive  memorijskom karticom do 1 TB.

Dnevne rutine ne stvaraju  problem.   Performanse su dovoljne da obrađuje većinu svakodnevno korištenih programa, uključujući: WhatsApp, Facebook, IG itd.  Video je sporiji kada ga želite vodoravno okretati ili kad otvorite više programa.

Referentne benchmark vrijednosti za Sony Xperia 10 II:

  • PCMark 2.0   -  6 336  bodova
  • 3DMark Sling Shot Extreme -   1,132 boda
  • 3DMark Slingshot ekstremna grafika -   984 boda
  • 3DMark Slingshot Extreme Physics -   1.121 bod
  • Sekvencijalno čitanje / pisanje -   296/176 MB / s
  • Nasumično čitanje / pisanje  -  17,1 k / 15,4 k

KOMUNIKACIJA I POVEZIVOST

Za  povezivanje podržava   Wi-Fi 5 i Wi-Fi 6, koji je vrlo rijedak u ovom cjenovnom rangu.   GPS je   brz i precizan  i povezan s učinkovitim kompasom. I ostale komunikacije su  odlične   kvalitete, kako u prijenosu, tako i u prijemu.

IGRE

Nema ugrađeni centar za igre i  posebnih poboljšanja performansi. Tijekom igranja igara dinamika zaslona ili brzina reakcije klikom je normalna.   PUGB  Mobile možete odigrati  na srednjoj razini,  a nakon   20 minuta prosječni broj sličica je 24,9 fps.   Asfalt 9 bilježi   prosječnu brzinu kadrova od 18 do 19 fps, što je relativno niska izvedba,  a Need for Speed ima 24 fps.  

Sony Xperia 10 II -PUBG Mobile

BATERIJA: IZDRŽLJIVOST/PUNJENJE

Ugrađena baterija  je  3600 mAh.  U usporedbi s konkurentima  kapacitet baterije nije velik, ali je  dalje standardan.  Ako na dnevnoj bazi ne igrate igre intenzivno, trebali biste moći lako završiti dan bez brige o  punjenju baterije tijekom dana.  Čak i dva dana   uz Stamina  način.   

PCMARK test proveden na 80% ~ 20% snage uz simulaciju   primjene pristupa Internetu, rada i igrama   dao mi je rezultat  15 sati i 10 minuta.   U raznim stvarnim uvjetima korištenja jedan sat  web videa troši 5 % energije, PUBG Mobile 12% -15 %, a pregledavanje internata zapravo troši 11%.

Nema  QC ili PD  podrške brzog punjenja,  a snaga punjenja  punjača je 5V / 1,5A (7,5W). Može napuniti 30% kapaciteta  za pola sata, a do 63 % za jedan sat. Cijelo punjenje trajalo je 2 sata i 35 minuta. Osim toga podržava Xperia pametnu tehnologiju punjenja s podesivom brzinom  kako bi se osigurala njena dugoročnost.  Da  pojednostavim priču, uređaj se polako puni do 90%, a zatim se prestaje puniti dok ga gotovo ne treba skinuti s punjača.

KVALITETA ZVUKA

Kao što sam već spomenula, zvučnik je samo jedan. Ravnoteža  zvuka nije savršena,   ima nedostatka basa i nedefiniranih visokih tonova.  Pomalo je  tih za neko  bučnije okruženje. 

Sada sve navedeno  zvuči kao nedostatak,  ali uz   3,5 mm priključak za slušalice koji je  u skladu s Hi-Res Audio specifikacijom izvedenom  iz Sony Walkmana,  tehnologijom korekcije kvalitete zvuka DSEE HX,   ovi problemi su lako rješivi. 

Za Bluetooth slušalice  pruža  dva visokokvalitetna  protokola za prijenos, Sonyjev LDAC i Qualcomm aptX HD.  Također je moguće pretvoriti komprimirane izvore zvuka u visoku razlučivost pa  možete  uživati u svim vrstama glazbe s visokom kvalitetom zvuka.

OS, APLIKACIJE I GESTE  

Xperia 10 II  vrti  Android 10.   Osnovne   funkcije, kretanje korisničkim sučeljem i izbornik postavki  ostaju   neizmijenjeni u odnosu na izvorni Android.  Nema više albuma s fotografijama.   Umjesto toga,  nudi se aplikacije Google Photos.  Također nema ni dvoklika za buđenje zaslona, alata za optimizaciju memorije i   snimanja zaslona.  Na popisu je  tamni način rada, blokiranje dolaznog poziva,  digitalno  zdravlje, roditeljske kontrole, Xperia Lounge i Xperia News.  

Ima ugrađene geste na cijelom zaslonu. Povlačenjem prsta od dna   vraća nas na radnu površinu i prebacuje programe, a klizanjem prstom  lijevim i desnim rubovima  na prethodni zaslon.  

Zadovoljna sam sa Side Sense  bočnom trakom na koju sam navikla u radu sa Sony Xperia 1II.  Cijeli aplikacijski dio može se konfigurirati. Osim toga,  u postavkama se  mogu postaviti i brzina dvostrukog pritiska, duljina, prozirnost i položaj,  te  bočno otkrivanje na zaključanom zaslonu. 

KAMERE

Prednja kamera je 8 MP senzora.  Za selfije se mogu koristiti filtri za ljepotu,  bokeh pozadina i izmijeniti crte lica.  Kvaliteta snimljenih fotografija je    zadovoljavajuća, ništa nadnaravno: u zatvorenom prostoru, kao i u mraku, kvaliteta je znatno smanjena.

Set primarnih kamera  Xperia 10 II  ima   sljedeće specifikacije:

  • glavna kamera od   12  MP piksela (1x): 1 / 2,8-inčni Exmor RS senzor, f2,0, 26 mm, PDAF, bez OIS-a
  • 8  MP ultraširokog  kuta (0,6x) : F2.2, 16 mm, 120 stupnjeva, autofokus
  • 8 MP  (2x optički zoom): f2,4, 52 mm, autofokus

Kamere koriste   AI tehnologiju (pametne scene, praćenje objekata, višestruko slaganje slika za noćno snimanje, otkrivanje  podrhtavanja).  Osim toga, dodana je i automatska korekcija boja na fotografijama. 

Aplikacija kamere u automatskom načinu rada nudi  odbrojavanje vremena od 10 sekundi ili 3 sekunde, omjere fotografija  4: 3 (cjelovita slika od 13 MP), 16: 9, 1: 1 (10 MP) ili 21: 9  (8 MP) te kontrole nijanse i zasićenosti itd.  Za snimanje ultraširokom kamerom   možete odabrati želite li dati prednost kvaliteti slike ili ispravljanju izobličenja. HDR funkcija   je dostupna samo  u ručnom načinu rada. Kada je uključena, korekcija svjetline je očita.   

KVALITETA SNIMLJENIH FOTOGRAFIJA

Što se tiče kvalitete dnevnih fotografija,    izgledaju prirodno s uravnoteženom ukupnom ekspozicijom. Možete snimiti razumno zadovoljavajuće fotografije.

Telefoto kamera izvrsna je za fotografiranje iz daljine uz održavanje kvalitete slike. 

Za portretne fotografije   bokeh ne radi loše.  Efekt meke kože je automatski uključen prema zadanim postavkama, ali preporučujem da ga isključite  i kvaliteta portretnih fotografija bit će znatno bolja.

**** Interijer (umjetno svjetlo)

Noćni način rada    je primjenjiv  na sve tri  kamere.  Postiže se  AI proračunom , pa tako  na kvalitetu snimljene fotografije manje  utječe lagano drhtanje ruke. Samo pristojno obavlja posao  jer  inherentno ograničenje fotoosjetljivog elementa   utječe na kvalitetu.  Osim toga,   spora brzina fokusiranja na tamnim mjestima također je slaba karika.

Kamera se korektno dobro nosi s bljeskalicom.

(*Izvorne fotografije u punoj rezoluciji i neke dodatne možete pogledati ovdje )

VIDEO

Xperia 10 II može snimati  4K @ 30fps ili 1080p @ 60fps.  Tu je i slo-mo video način koji može snimati usporene videozapise, ali samo u niskoj kvaliteti. Možete odabrati objektiv 1x ili 2x,  ili se   prebaciti   u bilo kojem trenutku tijekom snimanja.

Sony Xperia 10 II - 4K

Prilikom snimanja 1080p @ 30fps mogu se koristiti sve tri leće.  Autofokus, ton boje i svjetlina nisu loši za sunčana dana,  ima malo vidljivog podrhtavanja usprkos  primjeni  Steady Shot  stabilizacije,  ali to nije ozbiljno.

UKUPNI DOJAM I ZAKLJUČAK

Za Sony Xperia 10 II  mislim da je  izvrsne  veličine za sve one koji  vole   koristiti uređaje jednom rukom.   Ne morate ništa žrtvovati dok   zaslon ostaje dovoljno velik. Kvaliteta izrade,  IP65 / 68 certifikat,   128 GB  interne flash memorije za cjenovni rang,   odličan AMOLED zaslon i autonomija baterije daje  određenu prednost.   U paketu dobivate i slušalice  što je  također lijep bonus. 

Hardverske specifikacije nisu superiorne, međutim,  daju uravnoteženo svakodnevno iskustvo u radu.  Ako  niste gamer,  ne biste trebali biti nezadovoljni. Kapacitet radne memorije moga bi biti po ovoj cijeni  6 GB ili 8 GB, kao što imaju konkurenti.  Kamere  su prilično cjelovite, ali  ne očekujte previše za noćne fotografije.

Eto, ako ste  umorni od glomaznih  mobitela u srednjem cjenovnom rangu, nedostaju vam LED lampice, 3,5  mm utori, proširenja microSD karticom,   Sony Xperia 10 II   je izvrsna opcija.

SNAŽNE TOČKE

  • kvaliteta izrade i ergonomija
  • IP65 / 68 certifikat
  • OLED zaslon bogat kontrastom
  • LED lampica za obavijesti (za neke)
  • gotovo čist Android
  • nema ureza / bušenja na zaslonu (za neke)
  • 3,5 mm audio priključak (za neke)
  • trajanje baterije na jednom punjenju
  • podrška za SD karticu (za neke)
  • 128 GB interne memorije za cjenovni rang
  • Wi-Fi 5 i Wi-Fi 6

NEGATIVNE TOČKE

  • svjetlina zaslona
  • pomalo spore kamere
  • vrlo sporo punjenje
  • nema namjenskog gumba okidača (za neke)
  • ekspozicija  u noćnom načinu
  • cijena 
  • stari tip interne memorije

Uređaj ustupio Sony Hrvatska.


Reci što misliš!