Sci-Tech

#konkurencija

iPhone SE 2020 početak Samsungove noćne more u srednjem segmentu tržišta?

iPhone SE 2020 početak Samsungove noćne more u srednjem segmentu tržišta?
Sanja Ledinek

U srednjem segmentu pametnih telefona Samsung se prvobitno morao upustiti u borbu s kineskim proizvođačima, a sada Apple opasno prijeti uzeti im "prijestolje" potpuno novim oružjem: performansama, iskustvom i brendiranjem u obliku iPhone SE 2020.

Posljednje statistike  istraživanja  u Kini pokazuju da je u travnju prodaja iPhone SE 2020  dosegla gotovo milijun jedinica.  Uzimajući u obzir napeti odnos između SAD-a i Kine, kao i ozbiljne učinke uzrokovane Covid-19 pandemijom, ove prodajne brojke  sugeriraju da  bi  prodaja uređaja mogla premašiti očekivanja. 

I ne samo u Kini,  već na globalnoj razini te postići bolje prodajne rezultate od Galaxy A51    najprodavanijeg Samsungovog modela ove godine.  Štoviše,  cijene iPhonea SE 2020 i Galaxy A51 su na mnogim tržištima  vrlo bliske jedna drugoj.  

Devet glavnih značajki iPhone SE 2020

Osim toga, prema testovima Android Authority iPhone SE je  brži nego najskuplji Galaxy S20 Ultra.  Pobijedio je u   GPU testu za 2,7 sekundi i   dostigao vrhunac od 23fps, dok je S20 Ultra uspio  ostvariti samo 18fps. Geekbench rezultati mjerenja su ispričali   sličnu priču.  Rezultat mjerenja učinkovitosti jedne jezgre  za Galaxy S20 Ultra iznosi 913 bodova,  što je   30 postotna boda  manje od 1328 bodova iPhone SE.  Drugim riječima,  Samsung se u srednjem opsegu neće  moći natjecati  niti jednim modelom u brzini procesora  s ovim najnovijim  iPhone.  

Druga  prepreka je što mnogi  Appleov operativni sustav još uvijek smatraju superiornim u pogledu poliranja,  glatkoće i dugotrajnosti ažuriranja. Tako da je i iOS ovdje  teško oružje.

Recenzija iPhone SE 2020: izvana retro, ali ne i iznutra

Na kraju ili u slučaju da iPhone SE 2020 ne uspije pobijediti Galaxy A51, šteta koju će ovaj "pristupačni" iPhone nanijeti Samsungu nije mala. Konačno, prodajni uspjeh iPhone SE mogao bi otvoriti put Appleu za pokretanje jačih strategija za povećanje privlačnosti budućih generacija SE  u segmentu srednjeg raspona. Mogu  povećati veličinu zaslona, dodati kamere... 

Ostaje jedino pitanje, je li Apple spreman žrtvovati profit da bi ušao u segment na koji rijetko obraća pažnju?


Reci što misliš!