Sci-Tech

Devet glavnih značajki iPhone SE 2020

Devet glavnih značajki iPhone SE 2020

Novi model iPhone SE 2020 konačno je predstavljen. Zamjenjuje iPhone 8 i dolazi po razumnoj cijeni. Evo 9 značajki za koje možda niste znali ili niste primijetili.

Retro dizajn

Ako ste fan Androida,  vjerojatno ste se navikli na velike ekrane  i  uske okvire koji su  prisutni godinama, pa   čak  na jeftinijim uređajima.    iPhone SE 2020 je  upravo suprotno i tako     stvara dojam povratka u  prošlost.  Međutim,   fanovima to  ne mora predstavljati problem,  posebice ako su navikli na svoj stari iPhone model.

Međutim, ipak postoje dvije su promjene u dizajnu. Prva,   Appleov logotip na stražnjoj strani  je  sada  pomaknut  na sredinu uređaja kao i kod iPhone 11,   a   riječi iPhonea potpuno su uklonjene.  Doista sve izgleda lijepo i vrlo uredno.

Još jedna  promjena dizajna je u okviru oko zaslona. Bijeli model više nema oko Touch ID za biometrijsku provjeru identiteta bijelu površinu već je  ona crna tako donji okvir poput gornjeg  izgleda manje istaknuto  kada je ekran u isključenom stanju (crni).

Mali zaslon

HD Retina  zaslon je  mali.  Duljine dijagonale je   4,7 inčna   rezolucije 1.334 x 750 piksela sa 326 piksela po  kvadratnom inču,  ali   time   dimenzije  uređaja ostaju   kompaktne što je velika prednost i atraktivnost za mnoge ljude.  Na tržištu je vrlo oskudan  izbor pametnih telefona s malim  zaslonom, ili čak nema niti  jedan. 

Ovaj zaslon odlikuje True Tone  koji se prilagođava ambijentalnoj rasvjeti u sobi,  kontrast  omjera 1400: 1, Dolby Vision,   HDR10 i svjetlinu   625 nita. Kao i   iPhone 11, 11 Pro i 11 Pro Max,  koristi Haptic Touch za brze akcije i kontekstualne izbornike.

A13 Bionic vrhunski procesor

iPhone SE 2020 opremljen najnovijim Appleovim  čipom  A13 Bionic  tako da   sigurno neće nedostajati snage ili glatkoće u radu.  Procesor nadopunjuje 3 GB radne memorije  što je za  jedan gigabajt manje od iPhonea 11.  

Najmanji kapacitet  interne flash memorije je  64 GB i doseže do  256 GB. U čipu se nalazi se  8-jezgreni Neural Engine  za  strojno učenje  koji može  obavljati 5 trilijuna operacija u sekundi, dva ubrzivača strojnog učenja na CPU-u i kontroler strojnog učenja za uravnoteživanje performanse i učinkovitost. 

Najnoviji komunikacijski standardi, osim jednog

Phone  SE 2020 posjeduje Wi-Fi 6 802.11ax  najnoviji i najbrži WiFi protokol,  Bluetooth 5.0, Gigabit klase LTE sa 2x2 MIMO,  GNSS (GPS, GLONASS, Galileo)  i  NFC  modul.  Za skeniranje NFC oznaka nema potrebe da se prvo otvor aplikacija. Podržana je dual-SIM opcija  uključivanjem jednog fizičkog nano-SIM utora i eSIM-a.

Međutim  Apple nije integrirao  U1 čip koji su predstavili na prošlogodišnjoj liniji iPhone 11.  Možda iz razloga cijene.    Podsjetimo, ovaj čip se ponaša kao lokalni GPS kako bi se osigurala veća točnost pozicioniranja i nije agresivan u potrošnji baterije.  Razlog je što nema potrebe usklađivanja signala sa  tornjevima baznih stanica i satelitima.  Nedostatak ovog čipa  vjerojatno će vlasnike ostaviti bez  Appleove nedavno objavljene CarKey značajke  i  nove verzije AirDropa, a   vjerojatno je važan dio AirTagova. 

Baterija 

Baterija novog iPhone SE  2020  ima  isti kapacitet kao i iPhone 8, odnosno 1821 mAh. To danas zvuči  stvarno mali kapacitet,  ali Apple obećava do 13 sati reprodukcije videozapisa ili 40 sati slušanja glazbe. Podržava brzo punjenje s 18 W snage uz odgovarajući adapter koji je potrebno zasebno kupiti.  Osim toga nudi i bežično punjenje jer ima stakleno kućište s ugrađenim bežičnim svitkom. Kompatibilan je s bilo kojim bežičnim uređajem za punjenje od 5 W ili 7,5 W Qi.

Apple Pay Express

iPhone SE 2020  podržava plaćanje putem Apple Pay Express Transita, pa čak ima i značajku  Power Reserve.  To znači  u slučaju ako korisnik želi platiti putem Apple Paya i  mobitel prikazuje samo crvenu ikonu baterije (ali nije u potpunosti isključena),  može se izvršiti plaćanje.  

Ova je značajka aktivna 5 sati otkako je iPhone prikazao zahtjev za  punjenjem.

Odlične kamere (nije nužno da su vrhunske )

Kamera na stražnjoj strani je samo jedna kako bi uređaj ostao u cjenovno prihvatljivijem rangu.   Ima  12 MP senzor,  otvor blende f / 1.8 i  LED True Tone bljeskalicu, te kao takva  nije u rangu  iPhone 11 Pro.

Ne postoji podrška za noćni način rada ili optičko zumiranje.  Ova kamera slična je iPhoneu 8,  ali ne treba brinuti oko toga.  Megapikseli i broj kamera  ne odlučuju u potpunosti  o kvaliteti snimljenih fotografija.  Procesor i softver  igraju  važnu ulogu u poboljšanju  kvalitete.

Tako iPhone SE 2020 ima   Deep Fusion za obradu slika pri slabom svjetlu  i  Smart HDR za poboljšane istaknutosti i detalje u sjeni i prirodnije obrise i tonove kože  ili Smart HDR sljedeće generacije poznaje lice kada ga vidi i inteligentno ga obnavlja kako bi zabilježio prirodnije obrise i tonove kože. 

Osim toga portretni način rada "uklanja pozadinu", a  dubinska kontrola omogućava podešavanje količine zamućenja u slici koristeći procesor signala slike i Neural Engine.   Svakako treba spomenuti portretno osvjetljenje sa  šest svjetlosnih efekata  kojima se može  podesite intenzitet osvjetljenja kako bi objekt prikazao u najboljem mogućem svjetlu.

Na strani videa ima  snimanje 1080p videa,  4K  brzinom do 60 sličica u sekundi s optičkom stabilizacijom slike,   usporeni video (1080p pri 120 ili 240 fps) i s vremenskim kašnjenjem sve u stereo formatu,    Nudi  HDR   za video do 30 sličica u sekundi.

Prednja kamera  od 7 MP  sadrži otvor blende f / 2.2 s portretnim načinom rada i podrškom za kontrolu dubine, unatoč nedostatku sustava TrueDepth. Animoji i Memoji  nisu podržani.

Prva je   u  iPhone  koja  nudi značajku 1080p HD video  pri 30 sličica u sekundi, a ostale značajke uključuju Retina Flash, automatsku stabilizaciju slike, Burst Mode, automatski HDR. Uključen je QuickTake video, značajka koja je prvi put predstavljena prošle godine, a omogućava   snimanje brzih videozapisa držanjem pritisnutog gumba fotoaparata u foto režimu.

Brza, dosljedna nadogradnje iOS-a  barem 4 godine

Konačno, iPhone SE radi u okviru poznatog iOS operativnog sustava s mogućnošću podržavanja dugoročnih, stabilnih ažuriranja.  Čak i originalni iPhone SE još uvijek podržava najnoviji iOS.   To je nešto što  je nezamislivo  u svijetu Android pametnih telefona. 

AppeCare + i   pristupačniji popravci

Dobro je znati da je AppleCare + za iPhone SE 2020 pristupačan. S ovim osiguranjem imate pravo na stručnu podršku do dvije godine i osigurani ste od popravka hardvera.   Primjerice za  iPhoneom 11 plaćate 169 eura za to. S iPhone SE 2020, to je samo 99 eura. U slučaju  da nemate  AppleCare +,  poravci su jeftiniji.  Popravak zaslona koštat će vas 151 eura, dok za iPhone 11 košta  oko 220 eura. 

Ako gledate Android svijet,  u pogledu performansi  i cijene nema konkurenta u istom segmentu. Možda bi konkurencija bio Galaxy S20e,  ali Samsung nije lansirao ovaj model. Trenutno jedino OnePlus Z, jeftiniji model OnePlus nove linije  mogao bi  biti konkurent ako će imati najnoviji Snapdragon 865 SoC.


Reci što misliš!